Slobodna Dalmacija: 19. 04. 2001.

ČELNICI ŽUPANIJSKOGA I SPLITSKOG HSP-a 1861 NAJAVILI SAMOSTALNI IZLAZAK NA IZBORE:

Hrvatski blok je lažna desnica

SPLIT – Stranka Dobroslava Parage, HSP 1861, na izbore će samostalno, a protiv desne i lijeve izdaje, kazano je na konferenciji za novinare splitskog ogranka stranke na kojoj su govorili Mirko Rajčić, predsjednik ogranka, Ivan Tadić, predsjednik Županijskog vijeća stranke i Kluk Gabrić, tajnik ogranka.

- Kad se stvarao hrvatski blok, nitko nas nije pozvao, ali mi ne bismo ni išli u takvo udruženje kompromitirane lažne desnice, jer je hrvatski blok zapravo HDZ-ov blok. Ova vlast Paragi ne želi vratiti stranku jer im je draži Đapić, koji se danas odriče Pavelića jer nema više Tuđmana da mu to uvažavanje Pavelića honorira, kazao je Rajčić. Dodao je kako je uzrok svih nevolja u Dalmaciji Slobodna Dalmacija koja vrši utjecaj na neinformirani svijet, te da je ta novina u komunizmu bila pogonsko gorivo SUBNOR-u, a danas uz pomoć svećenika s lažnim desničarima utječe na narod.

Predsjednika RH Stipu Mesića Paragini su pravaši ocijenili boljim od Pavelića, Tita i Tuđmana, a političke skupine zatvorenika koje se 10. travnja svake godine okupljaju na Marjanu kao ljude koji ništa ne rade i neprestano ponavljaju priču po kojoj “da nije bilo NDH, ne bi bilo Hrvatske”.

Članovi HSP 1861 podržavali su AFCO-ov projekt uređenja gradske luke, a o trenutnom stanju u Hrvatskoj kazali su kako su ljudi koji vode državu opsjednuti vlašću i moći, a nije ih briga za ljude koji žive na rubu gladi. Hrvatski čovjek na ovim prostorima nikad gore nije živio, pravna država ne funkcionira, a nužno je što prije napraviti reviziju imovine svih bivših i sadašnjih saborskih zastupnika da se vidi kako su stekli vile i jahte, kazano je.

Mirjana Ljubić

Novi list: 19. 04. 2001.

SPLITSKI HSP 1861. NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

“Slobodnu” financiraju svećenici

SPLIT - Dobroslav Paraga nije došao u Split, kako je bilo najavljeno, zbog kvara na njegovom automobilu (navodno je ostao bez ulja). No, tiskovna konferencija splitskih predstavnika njegove stranke, HSPa 1861., ipak je održana. Predsjednik gradske organizacije te stranke Mirko Rajčić nije bio najzadovoljniji odlukom da se HSP 1861. ne pozove u savez desnih stranaka pod nazivom Hrvatski blok, ali je naglasio kako stranka ionako ne bi pristupila Hrvatskom bloku.

- U pitanju je HDZ-ov blok, a ne hrvatski, u kojem se nalaze iskompromitirani ljudi. “Slobodna Dalmacija” uzrok je svih nevolja, od doba komunizma do danas, a na životu je održavaju desničarske skupine i katolički svećenici - kazao je Rajčić, dok je Kluk Gabrić za sadašnje društvo u Hrvatskoj rekao “da je satkano od mafije, bogaćenja i pljačke na krvi hrvatskih ljudi”. On je dodao i da nema boljitka Hrvatskoj bez preispitivanja imovine monstruma na vlasti, bivših i sadašnjih.

M. M.