Novi list: 20. 04. 2001.

SARAJEVO I ZAGREB STEGLI OBRUČ OKO ABDIĆA

Ivanišević obećao kazneni progon “Babe”

SARAJEVO - Kako je sarajevskom listu “Dnevni Avaz” izjavio bihaćki sudac Reuf Kapić, predsjednik sudskog vijeća koji je u odsutnosti sudio Abdiću, originali Abdićeva spisa su ostali u Bihaću, a kopija istog je poslana ministru Stjepanu Ivaniševiću tako da sada Hrvatska više nema nijedan valjani razlog da odustane od krivičnoga gonjenja Fikreta Abdića.

Zahtjev za izručenje Fikreta Abdića datira od 6. travnja 1999. Županijski sud u Rijeci je 25. listopada 1999. odbio taj zahtjev poznatim izgovorom da Hrvatska ne izručuje svoje državljane (osim Haškome sudu). Odluku je potvrdio Vrhovni sud RH. Nekoliko dana nakon pobjede “šestorke” na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, to jest kada je politička klima Zagreba prema Sarajevu promijenjena na bolje, Ministarstvo vanjskih poslova BiH bilo je posrednik zahtjeva da Hrvatska goni Abdića. Zahtjev je urgiran 25. travnja 2000., da bi 25. svibnja 2000. hrvatske pravosudne vlasti tražile od Kantonalnog suda u Bihaću da dostavi Abdićev dosje. Ovaj je sud to učinio tek 10. travnja 2001. nakon što se, pobjedom Alijanse na parlamentarnim izborima u BiH, promijenila pak politička klima Sarajeva prema Zagrebu. Ministar Ivanišević je u listopadu 2000. godine rekao da će se Hrvatska obavezati krivično goniti Abdića po primitku tražene dokumentacije kao i to da je Carla del Ponte dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Abdićevo procesuiranje pred domaćim sudovima, a to bi trebao biti Županijski sud u Rijeci, gradu u kojem Abdić živi već nekoliko godina.

Od značajnijih reakcija na vijest o ustupanju dokumentacije o slučaju Abdić Hrvatskoj treba izdvojiti priopćenje koje je objavila SDA-a u kojem se kaže da je vlast Alijanse time pokazala “potpuno nepovjerenje u vlastiti pravosudni sistem i nesposobnost da brani državne interese”. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović je našem listu izjavio da kritika SDA ne stoji jer vlast u Sarajevu naprosto nije mogla učiniti ništa drugo doli poštivati zakone RH i prihvatiti obećanje koje je dao ministar Ivanišević o procesuiranju Fikreta Abdića u Hrvatskoj.

D. Pilsel