Vjesnik: 20. 04. 2001.

Bivši KGB-ovi špijuni prodavali oružje Hrvatskoj

RIM, 19. travnja (od Vjesnikove dopisnice) - List La Repubblica objavio je nalaze istrage torinskog tužilaštva o međunarodnom lancu trgovaca oružjem. Ti podaci otkrivaju dosad tajne pojedinosti dugogodišnje istrage Interpola koja je započela tijekom rata u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je 18 isporuka ratnog materijala teškog nekoliko tisuća tona prošlo kroz talijanske luke Anconu i Veneciju od 1992. do 1994. godine. Prema službenim dokumentima, krajnje odredište oružja bile su afričke zemlje, no ono je bilo namijenjeno zaraćenim stranama u bivšoj Jugoslaviji. Agenti talijanske tajne policije zaplijenili su zadnju pošiljku s broda »Jadran Express« usmjerenog prema Balkanu, na kojem je bilo 2000 tona ratnog materijala. Taj je brod u ožujku 1994. blokirao NATO-ov nosač u Otrantskom kanalu. Kapetan broda Kuzma Medanić, za kojim je izdana međunarodna potjernica, uhićen je u travnju 2000. u Njemačkoj.

Na čelu te velike međunarodno organizirane trgovine oružjem bili su bivši špijuni KGB-a, povezani s ruskom mafijom i misterioznim poslovnim ljudima iz Ukrajine. Zadnji je uhićen Aleksandar Žukov, ruski naftni magnat, poznat po zabavama s talijanskim utjecajnim osobama u njegovoj vili na Costa Esmeraldi.

Torinskim istražiteljima zapelo je za oko silno bogatstvo nekoliko osoba koje su došle iz Rusije, Ukrajine i Bugarske. Talijanski agenti otkrili su da neke tvrtke služe samo kao pokriće da bi njihovi predstavnici dobili dozvolu za slobodno kretanje po svijetu. Dio tih namještenika bio je iz redova bivših agenata KGB-a te iz najmoćnijeg mafijaškog ruskog klana Solnestevskaja (Brigade sunca).

Otkriveno je da su visoki ukrajinski dužnosnici povezani s mafijom. Zbog tog skandaloznog otkrić, tijelo ubijenog novinara, koji je prikupio dosta dokaza o povezanosti vlade i mafije, nađen je na prigradskom otpadu. U istrazi se došlo i do off shore kompanija iz Paname i Beča koje su inkasirale zaradu od prodaje oružja na Balkanu. Vlasnik firme je Anatolij Fedorenko, bivši agent KGB-a i prijatelj mafijaša. Napokon je otkriven put trgovine oružjem. Kreće iz Kijeva, odakle je kamionima oružje prevoženo do Izmira u Turskoj, a zatim je, radi zavaravanja, dolazilo u Port Said, a od tamo brodovima u Veneciju i Anconu. S lisicama na rukama završio je Fedorenko koji je uhićen u Austriji, a belgijska policija zatvorila je Mađara Gezu Meszosyja, za kojeg se sumnja da je najveći trgovac streljivom u svijetu.

Da bi uhitio sve sudionike međunarodne trgovine streljivom, Interpolu nedostaju još četiri osobe za koje se sumnja da pripadaju visokim političkim krugovima.

Sanja Mihaljinac