Novi list: 20. 04. 2001.

SLANJEM DOSJEA ZAGREBU, SARAJEVO ODUSTALO OD ZAHTJEVA ZA IZRUČENJEM BIVŠEG ŠEFA CAZINSKE KRAJINE SADA NASTANJENOG U RIJECI

BiH traži suđenje Abdiću za ratni zločin

Jučer pristigli spis sadržava dokaze prikupljene za optužnicu za počinjeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika. Za Abdića nadležan sud u Rijeci

ZAGREB - Na stotine stranica dosjea Fikreta Abdića skupljenih u istražnim i tužiteljskim tijelima Bosne i Hercegovine jučer je pristiglo na adresu hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Danas će ta pošiljka biti proslijeđena Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, teritorijalno nadležnom za nastavak postupka utvrdi li se da skupljeni dokazi opravdavaju kazneni progon bivšeg direktora velikokladuškog “Agrokomerca”, lokalnog šerifa u Cazinskoj krajini, najmoćnijeg čovjeka u Unsko-sanskom kantonu.

- Spis je iz tamošnjeg Ministarstva pravde, a posredstvom ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu dospio na našu adresu - objašnjava Lidija Lukina Karajković, pomoćnica ministra pravosuđa.

- Kako Ministarstvo obavlja samo posredničku ulogu, to vam mogu reći samo to da je spis nastao radom Kantonalnoga suda u Bihaću i da je službenim putem proslijeđen pravosudnim tijelima u Hrvatskoj.

Spis sadržava dokaze prikupljene za optužnicu za počinjeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika. Kako je Hrvatska odbila izručiti Abdića Bosni i Hercegovini, jer je riječ o hrvatskom državljaninu, to je Ministarstvo pravde u Sarajevu prepustilo hrvatskom pravosuđu daljnje procesuiranje Fikreta Abdića.

Golemi spis, prema informacijama iz Ministarstva pravosuđa, danas će biti proslijeđen u Rijeku, čiji će pravosudni djelatnici morati razriješiti još jedan teški sudski slučaj, o kojemu će vjerojatno biti još riječi. Koliko takvih priča krije u sebi popis od nekoliko tisuća domovnica, dakle stečenih državljanstava, razdijeljenih pukim voluntarizmom bivših hrvatskih vlasti?

Jer, u slučaju Abdić ne treba zanemariti nekoliko činjenica. Prvo, iako već dugo živi u Hrvatskoj, bivši krajinski bizmismen je svim svojim korijenima i novcem, poslom i moći vezan za teritorij susjedne države. Drugo, barem prema pisanju bosanskih novina, djela za čije se izvršenje Abdić sumnjiči izvršena su na teritoriju druge države i navodi iz prikupljenih dokaza vjerojatno će se morati utvrđivati očevidom na licu mjesta. To znači da će to suđenje u Rijeci biti i izuzetno skupo, slijedom nacionalnih postupovnih propisa. Neposredno izvođenje dokaza podrazumijeva i svjedočenja osoba koje će predložiti i tužitelj i obrana, a njihove troškove također će snositi hrvatski porezni obveznici. S te, ekonomske strane suđenje nije daleko ni do sadržaja moguće presude koja će, bez obzira na sadržaj biti izrečena “u ime Republike Hrvatske” iako je neposredni interes baš te države vrlo teško iznaći. Sve to zajedno čini koloplet činjenica s kojima će golemi spis iz Bihaća-Sarajeva via Zagreb otputovati u Rijeku.

Vlado RAIĆ