Republika: 21. i 22. 04. 2001.

Stručnjaci za financijski kriminal 30 dana pretraživat će papire Hercegovačke banke

Prvi nalazi pokazali neupitnu vezu desetak HDZ-ovih poduzeća s mutnim financijskim transakcijama

Piše: Hrvoje Kranjčec

Čudno nekakvo zatišje vlada u zadnjih nekoliko dana na relaci i HDZ, odnosno HNS - međunarodna zajednica - Vlada Federacije BiH. Američki veleposlanik u BiH Thomas Miller je nekoliko dana bio u Washingtonu i u Sarajevo je sletio u petak poslijepodne, pa će biti vrlo zanimljivo kakve je poruke donio iz State Departmenta.

U međuvremenu, stručnjaci za financijski kriminal kopaju po dokumentaciju koju su pripadnici SFOR-a pronašli u Hercegovačkoj banci i taj će proces trajati otprilike trideset dana. Sarajevski mediji, međutim, izvještavaju kako su već prvi papiri pokazali neupitnu vezu desetak HDZ-ovih poduzeća s mutnim financijskim transakcijama. U tom se kontekstu spominje prije svega poduzeća "Herc MB", čiji je vlasnik general Ivan Medić, aktualni predsjednik nogometnog kluba "Brotnjo" i bliski suradnik Ante Jelavića još iz logističkog centra u Grudama, a kasnije i u Ministarstvu obrane Federacije BiH, gdje je vodio odjel logistike. Njegovo je poduzeće, navodno, najveći uvoznik kave u Federaciji BiH, a, pritom plaća minimalne iznose na ime carine. Zanimljivo je kako je posrednik u tom poslu njemačka tvrtka "Debis" koja prodaje električnu energiju "Aluminiju" od Elektroprivrede BiH. Prema nekim izvorima, general Ivan Medić je u samom vrhu ljestvice na kojoj se nalaze imena osoba za koje će raspisati tjeralice. Neke osobe bliske Mediću kažu kako je on svjestan toga i navodno je spreman u svojstvu pokajnika progovoriti o svemu. Hoće li ministar obrane Federacije BiH Mijo Anić pokrenuti kazneni postupak protiv bivšeg ministra obrane Miroslava Prce, znat će se za nekoliko dana, kad istječe rok u kojem Prce mora dostaviti svu dokumentaciju Ministarstva obrane, kako bi se obavila stvarna primopredaja tog ministarstva.

Smijenjeni lider HDZ-a BiH Ante Jelavić rijetko se pojavljuje u javnosti. Za "Glas Amerike" je navodno izjavio kako je spreman povući se iz HDZ-a i HNS-a te prepustiti mjesta ljudima kojima vjeruje međunarodna zajednica, ako se bude korigirao izborni zakon i pravila o konstituiranju Doma naroda. Za uzvrat traži da se obustavi svaka istraga o njegovoj upletenosti u kriminal i ubojstvo Joze Leutara. Inače, sve je veće nezadovoljstvo ljudi u tzv. hrvatskoj samoupravi, od radnika do vojnika i stradalnika Domovinskoga rata.