Republika: 21. i 22. 04. 2001.

HDZ BiH UPLETEN U TERORIZAM, RATNE ZLOČINE I GOSPODARSKI KRIMINAL

Ante Jelavić bit će optužen za ubojstvo doministra Joze Leutara

Jelavićev savjetnik Stanko Sopta Baja tereti se za ratni zločin i rušenje ustavnog poretka, dok će general Zlatan Mijo Jelić biti optužen za gospodarski kriminal

Piše: Marina K. Sabolić

Protiv Ante Jelavića, Stanka Sopte i Mije Jelića pravosudni organi Federacije BiH uskoro će podignuti optužnice zbog sumnji da su počinili teška kriminalna djela. Samo je pitanje dana, potvrdili su nam visoki diplomatski izvori u Sarajevu, kada će predsjednik HDZ-a BiH biti optužen za ubojstvo Joze Leutara. Jelavićev Savjetnik za nacionalnu sigurnost Stanko Sopta Baja tereti se za ratni zločin i rušenje ustavnog poretka, dok će general bojnik Zlatan Mijo Jelić, donedavni zapovjednik Prvog gardijskog zbora Vojske Federacije, biti optužen za teški oblik gospodarskog kriminala, šverca goriva, automobila, hrane i krijumčarenje velikih iznosa ilegalno zarađenog novca.

Time će politička kriza u susjednoj BiH, koja je započela proglašenjem hrvatske samouprave, a kulminirala nedavnim upadom SFOR-a u Hercegovačku banku, uskoro dobiti svoju najnoviju epizodu. Optužbe visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritcha prema kojima se vrh bosanskohercegovačkog HDZ-a, nepriznavanjem legitimno izabrane vlasti u Sarajevu, ne bori za prava hrvatskog naroda, nego za svoje kriminalom stečeno financijsko i političko carstvo, tako će dobiti priliku da se potvrde i na sudu.

U optužnici protiv Jelavića ključno mjesto, navodno, zauzima iskaz svjedoka pokajnika, koji tvrdi da je upravo prvi čovjek HDZ-a BiH naredio ubojstvo zamjenika federalnog Ministra unutarnjih poslova. Leutar je, tvrde upućeni, bio na najboljem tragu da pomrsi račune kriminalnom podzemlju bosanskohercegovačkog HDZ-a koje je dominiralo švercom droge i automobila kroz "meku granicu" s Hrvatskom. Time bi se ponovno mogla aktualizirati i zanimljiva priča o Leutarovoj torbi koja je, navodno, nekoliko minuta nakon atentata 16. ožujka 1999. godine, nestala s mjesta tragedije. Optužnica bi tako trebala potvrditi istinitost tvrdnji o dvojici hrvatskih dužnosnika federalnih tijela koji su torbu s dokazima o organiziranom kriminalu u Hercegovini - u koji su bili uključeni najistaknutiji članovi HDZ-a BiH - odnijeli iz službenog golfa koji je raznesen eksplozivnom napravom u sarajevskom naselju Ciglane.

Leutarovo ubojstvo na posredan je način vezano i uz ostale optužnice. Nekadašnji zamjenik federalnog ministra policije u svojim istragama nije mogao zaobići ni sumnjive transakcije preko Hercegovačke banke. Kako je upravo ona trebala postati ključnom financijskom institucijom buduće hrvatske samouprave, posljednja intervencija SFOR-a i federalnih istražnih organa logičan je potez utvrđivanja tijekova kojima je "prljavi" novac mijenjao vlasnike.

Indikativno je da je upravo Stanko Sopta, bivši zapovjednik širokobriješke satnije, u okviru koje je tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata djelovala i Tutina Kažnjenička bojna, često spominjan kao glavni idejni organizator masovnog događanja naroda na ulicama Mostara. Poznat kao eksponent Ivića Pašalića u BiH, ovaj general HV-a i diplomant Ratne škole u Zagrebu najutjecajniji je tvrdolinijaš u bosanskohercegovačkom HDZ-u. Zatvor mu ne prijeti samo zbog aktivnosti usmjerene na "rušenje ustavnog poretka", nego i zbog odgovornosti za nečasne akcije Kažnjeničke bojne tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata.

Zanimljivo je da Soptu i Miju Jelića, donedavnog zapovjednika Prvog gardijskog zbora Vojske Federacije, ne spaja samo buduća optužnica. Njih dvoje su, prema pisanju sarajevske "Slobodne Bosne", vezani i izdašnim poslovnim aranžmanom. Obojica su, zajedno s Ljubom Ćesićem Rojsom i Jelavićem, navodno, glavni dioničari tvrtke "Cro-Herc" osnovane koncem 1999. godine, kada se u Hrvatskoj već otvoreno nazirao izborni poraz HDZ-a. Jedan od vlasnika tvrtke koja je, prema procjenama mnogih, trebala postati središte financijskog carstva HDZ-a BiH, je i Hercegovačka banka. No, krug se tu ne zatvara: "Cro-Herc" je osnovao tvrtku "Primus" koja se pojavljuje kao jedan od ključnih dioničara Hercegovačke banke.