Vjesnik: 21. 04. 2001.

Petritsch: Jelavić je trebao braniti Ustav, a ne uspostavljati ilegalnu samoupravu

Međunarodna zajednica nije prihvatila Republiku Srpsku Krajinu u Hrvatskoj pa neće prihvatiti ni Republiku Herceg-Bosnu u BiH, rekao je Petritsch / Informacije iz diplomatskih krugova da mu zbog načina kako je izvedena akcija u Hercegovačkoj banci mandat neće biti produljen, visoki predstavnik kratko je prokomentirao riječima - »vidjet ćemo«

ZAGREB, 20. travnja - Ne postoji zemlja koja više od Hrvatske želi BiH kao stabilnu susjednu državu, a jedna od ključnih pretpostavki za to je ravnopravnost svih naroda, naglasio je premijer Ivica Račan u izjavi nakon susreta u petak u Zagrebu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Wolfgangom Petritschem. Izrazivši zabrinutost zbog moguće eskalacije postojećih problema, Račan je rekao da su Hrvati, koji su sada u izvršnoj vlasti BiH ili su izabrani u predstavnička tijela, posebno odgovorni za rješavanje otvorenih pitanja.

Političke probleme vezane uz ravnopravnost svih naroda na cijelom teritoriju BiH, dogradnju ustava entiteta i poboljšanje izbornog zakona treba rješavati dijalogom unutar ustavnog sustava BiH, izjavio je premijer, dodavši da borbu protiv kriminala treba prepustiti policiji i pravosuđu.

Petritsch je ustvrdio da je interes Hrvatske i međunarodne zajednice u BiH istovjetan, a to je stabilna i demokratska BiH u kojoj su svi narodi apsolutno ravnopravni. No bit akcije u Mostaru, posebno je istaknuo, nije u nacionalnim pravima nego u kriminalu koji međunarodna zajednica ne može i ne smije prihvatiti. Borbi protiv ilegalnih aktivnosti Petritsch je pripisao i smjenu Ante Jelavića jer, objasnio je, »član Predsjedništva treba braniti Ustav, a ne uspostavljati paralelnu ilegalnu samoupravu«. Međunarodna zajednica nije prihvatila Republiku Srpsku Krajinu u Hrvatskoj pa neće prihvatiti ni Republiku Herceg-Bosnu u BiH, rekao je visoki predstavnik.

Informacije iz diplomatskih krugova da mu, zbog načina kako je izvedena akcija u Hercegovačkoj banci, mandat neće biti produljen nakon isteka dvogodišnjeg roka, Petrisch je kratko prokomentirao riječima - »vidjet ćemo«.

Sanja Kapetanić