Vjesnik: 22. 04. 2001.

Izborni zakon u Poljskoj na štetu komunista

U strahu od moguće pobjede postkomunista, vladajuće poljske stranke žele promijeniti izborna pravila kako bi ona što je više moguće pogodovala manjim strankama

VARŠAVA, 21. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Kako bi se smanjilo šanse poljskih postkomunista da na jesenskim izborima ostvare nadmoćnu većinu u parlamentu, poljski Sejm je prošloga tjedna glasovima zastupnika svih ostalih stranaka promijenio izborna pravila. Umjesto dosadašnje metode računanja glasova koja je preferirala velike stranke, na idućim parlamentarnim izborima zastupnički mandati će se računati prema modificiranoj metodi Sainte-Laguea koja ide u korist srednjim i manjim strankama. Političari postkomunističkog Saveza demokratske ljevice (SLD) traže od predsjednika države Aleksandera Kwasniewskog da stavi veto na izglasani zakon.

Osim dvije manje stranke, liberalne Unije slobode (UW) i Poljske pučke stranke (PSL), koje su se odavno zalagale da se pri raspodjeli zastupničkih mandata prestane favorizirati najveće stranke, za promjene izbornog zakona glasovali su također zastupnici vladajuće Izborne akcije Solidarnost (AWS). Još donedavno, taj je izborni blok desnice bio najjača politička snaga u parlamentu, no danas, nakon troipolgodišnjeg mandata vlade premijera Jerzyja Buzeka i izlaska iz bloka jedne od većih stranaka, ni u jednom ispitivanju javnog mnijenja AWS ne dobiva više od petnaest posto glasova. Svjesni pada biračke potpore, političari desnice nastoje očito spasiti što se može, te ne kriju da im je glavni cilj onemogućiti trajniju dominaciju postkomunista na političkoj pozornici.

Ako bi se sada održali izbori, vrlo je vjerojatno da bi više od polovice mjesta u parlamentu osvojio SLD, koji već mjesecima dobiva u anketama oko pedeset posto glasova. Promatrači ne isključuju, međutim, mogućnost da AWS, Unija slobode i novoosnovana liberalno-konzervativna Građanska platforma, koje sve vuku korijene iz nekadašnje antikomunističke opozicije okupljene oko sindikata Solidarnost i Lecha Walese, postignu na izborima nešto bolje rezultate nego im daju ispitivanja javnog mnijenja i zajedno osvoje natpolovičnu većinu mandata, što bi omogućilo formiranje vladajuće koalicije i ostavljanje ljevice u oporbi. Takvog scenarija pribojavaju se, čini se, i pojedini političari SLD-a, koji su već pozvali Kwasniewskog da ne potpisuje zakon.

Zastupnici su se odlučili također na ukidanje stranačkih izbornih lista, pa će se svi budući parlamentarci birati u Sejm i Senat u izbornim jedinicama. Do velikih promjena dolazi i u načinu financiranja stranaka. One će odsad u većoj mjeri biti financirane iz državnog proračuna. Očekuje se da će ta promjena, kojom će se strankama ujedno zabraniti vođenje gospodarske djelatnosti i primanje darova od poduzeća, ograničiti korupciju.

Marko Olenković