Vjesnik: 23. 04. 2001.

Steže se obruč oko Karadžića

Sljedeće spektakularno uhićenje bit će najvjerojatnije Radovana Karadžića koji se skriva oko Foče, a izgubio je snažne zaštitnike u redovima međunarodne zajednice

ZAGREB, 22. travnja - Nedavno uhićenje pukovnika Vojske Republike Srpske Dragana Obrenovića, optuženog za ratne zločine počinjene u Srebrenici, točnije izjava predsjednika RS Mirka Šarovića koji je uhićenje nazvao »pravom sramotom suda u Den Haagu«, navelo je Wolfganga Petritscha, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da napokon pozove vlasti u srpskom entitetu da se aktivno uključe u privođenje osoba optuženih za ratne zločine. Kritizirajući Šarovićevu izjavu, Petritsch je rekao da bi predsjednik RS »trebao iskoristiti svoj upliv kako bi vlasti RS uhitile petnaest osoba javno optuženih za ratne zločine i prebacile ih u Den Haag«.

Dosad međunarodni predstavnici u BiH nisu ni pokušavali uključiti vlasti Republike Srpske u uhićenje haaških optuženika. Nerijetko im je otvoreno stavljano do znanja da se od njih ne očekuje nikakva akcija. Znači li to da bi se Karadžić (i Ratko Mladić) uskoro trebali naći u pritvoru Haaškoga suda?

Teško je reći, budući da je i dosad bilo mnogo najava, ali malo akcije. Primjerice, još potkraj 1997., nakon što su u Vitezu uhićena dvojica Hrvata optužena za ratne zločine (Vlatko Kupreškić i Ante Furundžija), zapadni tisak je objavio kako bi ta akcija mogla predstavljati uvod u uhićenje »velikih riba« - Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Da bi potkrijepio spekulaciju, britanski Times je objavio da su u akciji u Vitezu, pored vojnika britanskog SAS-a, sudjelovali nizozemski specijalci koji su u Bosnu došli tjedan dana ranije, nakon što su prošli specijalnu obuku u SAD-u. O obučavanju posebnih postrojbi za uhićenje »najtraženijih« ratnih zločinaca, govorilo se i u nekim drugim prilikama. Koncem ožujka 1998. tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carlos Westendorp izazvao je pravu senzaciju kad je, nakon sjednice upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, izjavio da bi Karadžić trebao biti u Haagu za mjesec dana. »Obruč oko njega se steže, a njegova policija, koja ga čuva, sve je malobrojnija«, rekao je Westendorp. Temeljeći svoj optimizam na činjenici da je na izvanrednim izborima u Republici Srpskoj pobijedila koalicija predvođena Biljanom Plavšić i Miloradom Dodikom, Westendorp je također rekao: »Vlast s Pala se osipa iz dana u dan, kako jača Banja Luka i legalno izabrani organi vlasti. Pale su ostale bez većeg dijela prihoda nakon što je Dodikova vlada preuzela na sebe poreze i naplatu carina. Karadžić je jednostavno stoga ostao bez sredstava. Za njega bi bilo najbolje, da u Haag ode sam.«Karadžić, kao što je poznato, nije otišao u Haagu. Dijelom je to zasluga i samog Westendorpa koji od novih vlasti nije tražio uhićenje osoba optuženih za ratne zločine nego je, naprotiv, otvoreno, za francuski dnevnik Le Monde, izjavio da vladi Milorada Dodika neće biti postavljani takvi zahtjevi.

Postoje različita objašnjenja činjenice da Radovan Karažić - premda su njegovo privođenje javno zahtijevali i obećavali međunarodni politički autoriteti - još nije u pritvoru Haaškoga suda. Budući da se Karažić skriva u istočnoj Bosni, u okolini Foče i Višegrada, na dijelu teritorija BiH na kome su raspoređeni francuski pripadnici SFOR-a, često se krivcima proglašavaju Francuzi. Prije nekoliko godina izbio je skandal kada je dnevnik Washington Post objavio da su NATO-ove snage u BiH odustale od plana za Karažićevo uhićenje nakon što su obaviještene da se on u nekoliko navrata tajno sastao s jednim francuskim časnikom. Dužnosnici NATO-a pretpostavili su da je taj francuski časnik upozorio Karadžića da se sprema njegovo uhićenje. Službeni Pariz je potvrdio da je spomenuti časnik povučen iz BiH nakon otkrića »problematičnih veza s ljudima optuženim za ratne zločine«, ali su netočnima proglašene tvrdnje da je njegovo ponašanje spriječilo provođenje plana za uhićenje Radovana Karadžića.

Slične priče o nesporazumima u redovima međunarodnih snaga pletu se sve do danas. Osim toga, u prvim godinama nakon Daytona govorilo se da Karadžića čuva brojna i dobro opremljena tjelesna straža, potom da bi uhićenje stvorilo probleme »mladoj demokraciji« u RS. Danas te »objektivne okolnosti« više ne postoje.

Ivan Šabić