Republika: 23. 04. 2001.

Razgovor: Branimir Lokin, direktor Sektora za gospodarsku strategiju HGK:

Vlada ne zna kako smanjiti nezaposlenost i kako državu izvući iz teške ekonomske krize

U prvoj godini mandata Račanove Vlade životni standard pao za čak 30 posto

Razgovaro: Vedran Deranja

Direktor Sektora za gospodarsku strategiju Hrvatske gospodarske komore upozorava kako Hrvatska nema strategiju približavanja EU, kao i da Vlada nema odgovora na tešku gospodarsku krizu.

Republika: Koliko je Hrvatska uopće spremna za pridruživanje Europskoj uniji, ali i za punopravno članstvo u CEFTA-i ?

Lokin: U ovoj fazi je spremna. Približavanje Europskoj uniji i Srednjoeuropskom udruženju slobodne trgovine će se odvijati u fazama. Hrvatska se mora prilagoditi tom diktatu tako da postupno otvara svoja tržišta - od tržišta roba, do tržišta kapitala i tržišta radne snage. Hrvatska, međutim, nema osmišljenu strategiju za približavanje Uniji, već se samo prilagođujemo normama koje nam EU nameće.

Republika: Vlada za slijedeći mjesec najavljuje konačno donošenje gospodarske strategije, koja podrazumijeva ekonomski rast od samo četiri posto godišnje?

Lokin: Ne bi nas smio zadovoljiti gospodarski rast ispod 5 posto godišnje. Manje stope rasta nas sve više uvode u krizu. Koliko vidim već su se i neki političari ogradili od te Vladine strategije, jer ona ne može dati odgovore na ključna pitanja i ne nudi viziju budućnosti. Autori te strategije ne predviđaju dinamički gospodarski rast, što znači da uistinu ne žele promijeniti teško gospodarsko stanje u kojem se nalazimo.

Republika: Najbolji iskaz težine krize je visoka stopa nezaposlenosti.

Lokin: Stupanj nezaposlenosti od 23 posto, s tendencijom rasta prema 25 posto, govori da smo odavno prešli granicu podzaposlenosti. Takva situacija je krajnje destruktivna, jer je u takvom miljeu na razini države vrlo teško organizirati suvislu i efikasnu proizvodnju.

I oni koji su efikasni počinju sve posustajati, jer su davanja državi sve veća i veća i to zbog potrebe da se održi kakva takva socijalna ravnoteža i spriječi izbijanje socijalnog bunta.

Republika: Može li Vlada nekako riješitl problem nezaposlenosti?

Lokin: Ne, ova Vlada to ne može. Gospodarski program Vlade generira nezaposlenost. On počiva na privatizaciji, a kako bi se tvrtka prodala moraju se smanjiti i njezini troškovi, koji se uglavnom svode na cijenu radne snage. Da bi se troškovi smanjili dolazi do otpuštanja radnika. Račanova Vlada sada provodi i politiku stečajeva i dodatno otpušta radnike.

Republika: Domaći trgovci već su poćeli posustajati pred konkurencijom stranih trgovaćkih lanaca, kojih je sve više u Hrvatskoj.

Lokin: Hrvatski trgovci nisu bili spremni na dolazak stranih trgovačkih lanaca. Neki trgovački lanci su dočekali spremni takvu konkurenciju i oni su izgradili svoju marku na tržištu. Vjerojatno će uskoro doći do velikog propadanja malih trgovaca i onih koji se nisu uspjeli prilagoditi novim okolnostima tržišta.

Republika: To se već počelo događatl, zar ne?

Lokin: Da, mali su trgovci počeli propadati neovisno o hrvatskom približavanju CEFTA-i i dolasku inozemnih trgovačkih lanaca. Država bi sada trebala pokušati organizirati trgovce. To je pitanje strategije razvoja trgovačkog sektora. Čime ponovno dolazimo do toga da nismo organizirani kao država.

Republika: Vlada Je dopustila slobodno formiranje cijena naftnih derivata, što je dovelo do nekoliko uzastopnih poskupljenja cijena goriva. Hoće li to dovesti do hiperinflacije?

Lokin: To se zasigurno ne može dogoditi. Jedino može doći do pada standarda. Gotovo stopostotni rast cijena goriva u posljednjih godinu dana, uz očiti pad plaća, dovodi do pada životnog standarda, a time se amortizira inflacija. Pored toga i Hrvatska narodna banka je objavila kako ne očekuje povećanje rasta cijena. No, nitko ne govori o cijeni zauzdavanja inflacije. Tu ćemo cijenu platiti još većom nezaposlenošću.

Republika: Nezaposlenost će, znači, i dalje rasti?

Lokin:Tako je. Ova Vlada se odlučila za zadržavanje status quo, te se pritom svi udari na domaće tržište amortiziraju preko pada standarda i smanjenog zapošljavanja. To nas, pak, vodi u stalnu stagnaciju i siromaštvo.

Sada će se pogoršati i materijalni položaj zaposlenih u državnim djelatnostima i društvenom sektoru i njihova će potrošnja stagnirati. To će ozbiljno poremetiti domaću potražnju za proizvodima. Takvi su procesi već na djelu. Naime, u siječnju ove godine promet u trgovini na malo je opao za 35 posto u odnosu na prosinac 2000. godine. To znači kako je već počelo naglo padanje kupovne moći stanovništva, a to nas vodi u daljnju recesiju.

OPLJAČKANE MILIJARDE NESTALE BEZ TRAGA

Republika: U procesu privatizacije mnogo je novca nestalo iz Hrvatske. Može li se ući u trag dijelu tog novca, a govorilo se o milijardama dolara, i vratiti ga u Hrvatsku?

Lokin: Taj novac je posebna tema. Prije dvije godine procijenio sam da je iz Hrvatske izašlo oko sedam milijardi DEM i to zahvaljujući uvozu koji je registriran vani i računima koji su otvoreni u inozemstvu. No, to je ipak mali novac. Veliki novac je sklonjen u inozemstvu preko trgovačkih transakcija. I taj se novac neće nikada moći vratiti natrag, bez obzira što pojedini političari gaje iluzije da će otkriti te račune.