Slobodna Dalmacija: 24. 04. 2001.

LORD RUSSEL JOHNSTON, PREDSJEDATELJ PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EUROPE:

Mediji moraju kritizirati vlast

Država se ne smije upletati u rad nezavisnih medija iako je jasno da predstavnicima vlasti nije uvijek po volji ono što u medijima piše...

STRASBOURG: Bisera LUŠIĆ

Hrvatska se neće posebno spominjati tijekom ovotjedne rasprave na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što s obzirom na protekle godine i učestalost spominjanja naše zemlje sada ukazuje na demokratsku stabilnost Hrvatske i njezina postignuća na području promicanja demokratskih vrijednosti i zaštiti ljudskih prava. U hrvatskom izaslanstvu u Strasbourgu ovaj put nedostaju Milan Đukić i Anto Kovačević koji se ispričao zbog stranačkih obveza pa su na proljetno zasjedanje iz Zagreba doputovali Mirjana Ferić-Vac, Dražen Budiša, Ivo Škrabalo, Stjepan Radić te Zdravka Bušić, a dolazak Snježane Bige-Friganović planiran je u utorak.

U četvrtak će u Strasbourgu biti održana i mala svečanost u Uredu predsjedatelja Parlamentarske skupštine VE-a lorda Russela Johnstona, kada će dugogodišnjem članu hrvatskog parlamentarnog izaslanstva grofu Jakobu Eltzu biti uručena Povelja počasnog člana Parlamentarne skupštine VE-a.

Proljetno zasjedanje parlamentaraca VE-a protječe ovaj put u znaku suspenzije Ukrajine pa su u ponedjeljak ispred sjedišta VE-a prosvjedovali ukrajinski studenti koji pohađaju fakultete u Francuskoj i Njemačkoj, a koji su uz povike "Ukrajina" i mašući ukrajinskim zastavama izražavali protest oko moguće suspenzije njihove zemlje, smatrajući da se demokratizaciji Ukrajine više može pomoći njezinim članstvom u VE-u, a ne izbacivanjem, što bi se u 50-godišnjoj praksi prvi put dogodilo.

Članovi Parlamentarne skupštine raspravljat će ovoga tjedna i o situaciji u medijima u zemljama članicama, gdje bi se eventualno mogla čuti hrvatska iskustva, no jasno je da će najviše zanimanja izazvati posljednja događanja na medijskoj sceni u Rusiji te zauzimanje televizijske postaje NTV i prosvjed njezinih djelatnika koji su odbili raditi za novu upravu.

Lord Russel Johnston, načelno govoreći o slobodi medija, u ponedjeljak je kazao da svaka država članica mora ići putem poštovanja medijskih sloboda, a medijima mora biti jamčeno pravo i da kritiziraju vlast, što je temelj njihove slobode. Država se ne smije upletati u rad nezavisnih medija iako je jasno da predstavnicima vlasti nije uvijek po volji ono što u medijima piše.