Novi list: 24. 04. 2001.

TROJICA LIDERA ŠESTORKE DONIJELA ODLUKU O SMANJENJU KOALICIJE

Račan, Tomčić i Budiša odlučili: Šestorka postaje trojka

Iz vladajuće koalicije bit će eliminirane tri male stranke - HNS, LS i IDS, jedino još nije odlučena dinamika kojom će to biti učinjeno, tvrdi naš izvor koji kaže da su Račan, Budiša i Tomčić tu odluku donijeli krajem prošlog tjedna nakon učestalih sastanaka

Pišu: Dražen CIGLENEČKI i Saša VEJNOVIĆ

ZAGREB - Na sastanaku održanom krajem prošlog tjedna, Ivica Račan, Zlatko Tomčić i Dražen Budiša donijeli su konačnu odluku da će iz šesteročlane koalicije biti eliminirane tri male stranke - HNS, LS i IDS, doznajemo od izvora visokopozicioniranog u jednoj od stranaka trojke. Predsjednici SDP-a, HSS-a i HSLS-a, koji se učestalo sastaju u posljednje vrijeme, navodno, imaju još samo dvojbe o ritmu kojim bi se tri stranke izbacivale iz koalicije. “Njihova je sudbina zapečaćena. Pitanje je samo hoće li HNS, LS i IDS biti izbačeni u paketu, jedni za drugima ili će, pak, možda dvjema strankama članstvo u kdaliciji prestati prije lokalnih izbora dok bi treća ostala na čekanju”, rekao nam je spomenuti izvor.

Kako doznajemo od drugog izvora, možda još postoje neki izgledi da se HNS-u dozvoli da ostane u koaliciji, a to u prvom redu ovisi o ponašanju narodnjaka za vrijeme predizborne kampanje. “Premda sve navodi na to da je i HNS otpisan, ako u predizbornoj kampanji ne bude ulazio u konfrontacije s SDP-om, HSS-om i HSLS-om, postoje izvjesne šanse da Račan, Tomčić i Budiša zadrže HNS - u koaliciji”, kazao nam je dobro upućeni izvor dodajući kako reduciranjem šestorke njezini vodeći ljudi žele pokazati da su u stanju vući jake poteze u što je javnost, koja traži rekonstrukciju Vlade, već počela sumnjati.

Iako je premijer Račan dao naslutiti da bi zbog sukoba na relaciji Ured predsjednika - MORH bio spreman smijeniti ministra obrane Jozu Radoša, doznajemo da rekonstrukcija neće ići u tom pravcu. “Odnosi Račana i Radoša maksimalno su korektni i ne postoji nikakva mogućnost da Radoš bude smijenjen”, uvjerava jedan od poznavatelja prilika u koaliciji.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić za namjere Račana, Budiše i Tomčića nije čuo, no da je takav plan izvjestan potvrđuje mu i jučerašnja izjava Račana da će se nakon lokalnih izbora rekonstruirati Vlada, što automatski znači i rekonstrukciju koalicije, potvrdio nam je Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a. Kajin ne smatra takav jednostran raskid šesteročlane koalicije zahtijevao prijevremene izbore, no nema ništa protiv promjena budući da je vlast pokazala svoju nesposobnost.

Zlatko Kramarić, predsjednik Liberalne stranke, također nije čuo za navodni dogovor, no u slučaju da je to točno Kramarić smatra da bi takav potez izazvao prijevremene izbore, jer su gradani glasovali za šest stranaka.

Do Vesne Pusić, predsjednice HNS-a, nismo uspjeli doći, ponajviše zbog uistinu komplicirane procedure koju je nametnula njena stranka novinarima koji politički stav njihove predsjednice želi prenijeti njihovim biračima.