Republika: 24. 04. 2001.

Državno odvjetništvo podiže dvije prijave protiv HVIDR-e

Zbog financijskih malverzacija u tvrtkama HVIDRA Centar i Hrvatski domovinski fond

Piše: Danijela Grizelj

Ministarstvo hrvatskih branitelja Državnom je odvjetništvu predalo materijal za podnošenje dviju kaznenih prijava protiv braniteljske Udruge HVIDRA, kojoj je na čelu Marinko Liović, informacija je za koju je "Republika" dobila potvrdu izravno iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Iz tog su ministarstva potrebni dokazni materijali za podizanje kaznene prijave protiv HVIDR-e Državnom odvjetništvu dostavljeni prije više od mjesec dana, ali ta pravosudna institucija do sada nije povukla konkretan potez i tužbu protiv HVIDR-e, zbog nepravilnosti u dva poduzeća, u vlasništvu te udruge. "Negdje je u Državnom odvjetništvu zapelo, ali vjerujem da će se dolaskom novog državnog odvjetnika stvar ubrzati i da će kaznene prijave biti podnesene", ističe ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Kaznene prijave bit će podnesene zbog nepravilnosti u radu dvaju HVIDR-inih poduzeća, u Zagrebu i Splitu. Iako sadržaj i razlozi kaznene prijave trebaju ostati nepoznati do trenutka objavljivanja prijave, "Republika" ipak doznaje koje su nepravilnosti počinjene u HVIDR-inim poduzećima.

Kako tvrdi upućeni izvor, financijske su malverzacije počinjene u zagrebačkom poduzeću HVIDRA "Centar" d.o.o., koje je bilo u stopostotnom vlasništvu HVIDR-e. Suprotno zakonu, to je poduzeće 1998. godine za milijun i 100 tisuća kuna prodano poduzeću čiji je vlasnik član HVIDR-e. Tako je HVIDR-a poduzeće prodala sama sebi, tj. svom članu čime je ostvarila veliku materijalnu korist na protuzakonit način, ispričao nam je pouzdani izvor.

Druga kaznena prijava odnosi se na poduzeće "Hrvatski domovinski fond", također u vlasništvu HVIDR-e. U tom se poduzeću neregularno postupalo s dionicama, a od '94. godine do danas ne zna se gdje je novac ostvaren od prodaje dionica. "Velike mućke počinjene su s dionicama u ovom slučaju i to je zanimljiv predmet za pravosudne organe", navodi naš izvor. Dodaje da su u oba slučaja na "mutan" načine pronevjerena financijska sredstva, a netko je od vlasnika HVIDR-inih poduzeća novac stavio u "vlastiti džep". Čiji, morat će utvrditi Državno odvjetništvo.

Ministar hrvatskih branitelja već neko vrijeme ukazuje na malverzacije i nepravilnosti u nekim braniteljskim udrugama, a koje su proteklo desetljeće bujale pod političkom zaštitom HDZ-a. Materijale za podizanje kaznenih prijava Ministarstvo hrvatskih branitelja predalo je nadležnim pravosudnim organima. Kako navodi ministar Pančić, gdje je i zašto "zapelo", morat će pojasniti oni u čijim je institucijama i došlo do zastoja. Sada je, čini se, vrijeme zastoja prošlo. Uskoro bi Državno odvjetništvo moglo izići u javnost s dvjema kaznenim prijavama vezanim za HVIDR-u. Međutim, doznajemo, kaznenih prijava vrlo će brzo biti još, ili barem ima materijala za njih.