Vjesnik: 24. 04. 2001.

Fikret Abdić optužen za ratne zločine

RIJEKA, 23. travnja - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci primilo je istražni spis Kantonalnog suda u Bihaću i optužnicu Višeg javnog tužilaštva u Bihaću protiv Fikreta Abdića, bivšeg direktora velikokladuškog Agrokomerca.

Taj golemi spis sadrži dokaze prikupljene u istražnim i tužiteljskim tijelima Bosne i Hercegovine koje je u Rijeku proslijedilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, nakon što je spis dobilo od Ministarstva pravde BiH.

Optužnica tereti Abdića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila na području Velike Kladuše tijekom 1993. godine. Istražni spis sadrži iskaze oko 60 svjedoka i druge dokumente.

Državni županijski odvjetnik u Rijeci Drago Marincel rekao nam je kako je nakon pregleda spisa ustanovljeno da nedostaje dokazni materijal na kojemu se temelji optužnica pa je od Kantonalnog suda u Bihaću zatražena dopuna.

Marincel ne zna koliko će dugo trajati kompletiranje spisa koji će, nakon što to bude učinjeno, biti proslijeđen Županijskom sudu u Rijeci.

Suđenje u Rijeci moglo bi biti vrlo složeno i skupo budući da bi se trebala dokazivati djela počinjena na teritoriju susjedne zemlje, za koja se Abdić sumnjiči.

Abdić koji već dugo radi u Rijeci i živi u Voloskom kod Opatije, mnogim je poslovima vezan uz BiH, posebno uz Unsko-sanski kanton. Kako nam je rekla njegova tajnica, on radi u svom poduzeću Finab i ne želi komentirati istražni spis i optužnicu koja je protiv njega prispjela iz Bihaća.

Damir Herceg