Vjesnik: 24. 04. 2001.

Karadžićevo uhićenje prioritet za američku vladu

SARAJEVO, 23. travnja - Uhićenje Radovana Karadžića za sadašnju američku administraciju podjednako je važno kao i za prethodnu, i ona će insistirati na privođenju pravdi nekadašnjeg vođe bosanskih Srba, izjavio je u ponedjeljak američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Thomas Miller. »Ovo za nas znači više od pravde. To je za nas pitanje ukupnog viđenja stvari na području Republike Srpske«, kazao je Miller novinarima u Sarajevu.

Sama činjenica da je Karadžić još uvijek na slobodi znak je njegovim simpatizerima unutar Srpske demokratske stranke (SDS) da mogu nastaviti s dosadašnjim ponašanjem i politikom, istaknuo je američki diplomat. Veleposlanik Miller je upozorio da SDS i dalje smatra kako može neograničeno raspolagati fondovima javnih poduzeća, posebice u istočnom dijelu srpskog entiteta, iz čega ta stranka zapravo crpi svoju moć. »Za njih (SDS) ta poduzeća su i dalje stranačke krave muzare«, rekao je Miller. »Sa stajališta vlade Sjedinjenih Država, tvrdnje da je SDS sada drugačija stranka nego prije, samo su propaganda. To će biti tako sve dok je Radovan Karadžić član te stranke, dok se njeni članovi čak i oružjem suprotstavljaju povratku izbjeglica, i dok se ona protivi poštenoj privatizaciji i gospodarskim reformama«, izjavio je Miller.

Američki je veleposlanik kazao kako je za službeni Washington i dalje problematična veza između premijera Republike Srpske Mladena Ivanića i SDS-a. »Mi znamo da je on u iznimno teškoj situaciji. On u nekim stvarima jest postigao uspjehe u prvih 100 dana mandata, no u nekima nas je i razočarao«, kazao je američki veleposlanik. Aktualnoj vladi srpskog entiteta on je zamjerio jer nije učinila dovoljno kako bi potaknula povratak izbjeglica, a kasni i očekivani program privatizacije. Posebnu zamjerku američka vlada ima i zbog činjenice da Banja Luka još nije počela na očekivani način surađivati s Međunarodnim sudom za ratne zločine. (Hina)