Vjesnik: 24. 04. 2001.

Karadžić ide svaka tri dana čamcem u Srbiju

Bivši lider bosanskih Srba kod motela »Plaža« nedaleko Janje prebacuje se u Srbiju, poput brojnih drugih ilegalaca koji na tom mjestu preko Drine pod okriljem noći prelaze granicu

MOSTAR, 23. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Petnaest osoba javno optuženih za ratne zločine još uvijek se nalaze na slobodi u Republici Srpskoj. Najnovije informacije o Radovanu Karadžiću, koje u ponedjeljak prenosi dio sarajevskog tiska pozivajući se pritom na neimenovane izvore iz Bijeljine i neke zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zapravo potvrđuju da se on nalazi na potezu od Trebinja do Bijeljine, ali i da »svaka tri dana prelazi čamcem u Srbiju, a da nije uhićen«.

Bivši lider bosanskih Srba navodno je ranije redovno išao u Srbiju i Crnu Goru, prolazeći pored raznih kontrolnih točaka SFOR-a na legalnim prijelazima, ali u posljednje tri godine ne prelazi legalnu granicu, već to radi na ilegalnim prijelazima, čamcem se prebacujući preko Drine.

Motel »Plaža« nedaleko od Janje odnosno Zvornika, mjesto je u kojem su tijekom rata boravili Karadžićevi specijalci, a i danas je ograđeno bodljikavom žicom i motelu pristup imaju samo odabrani. Javna je tajna da je to područje, gdje postoji i ilegalni prijelaz preko Drine, sve ove godine bilo mjesto koje su vojne i policijske postrojbe Republike Srpske najbolje čuvale. Navodno se Karadžić i sada povremeno odmara u »Plaži« te otuda prebacuje u Srbiju, poput brojnih drugih ilegalaca koji na tom mjestu preko Drine pod okriljem noći prelaze granicu.

Taj ilegalni prijelaz kod motela »Plaža«, tvrde bolji poznavatelji ovdašnjih prilika, najsigurniji je prijelaz za sve što je nelegalno i zabranjeno na Balkanu, pa i za same ratne zločince.

Tako se taj prijelaz preko Drine kod Janje najčešće koristi, zapravo predstavlja glavni ilegalni prijelaz za ulazak brojnih stranih državljanki u Bosnu i Hercegovinu, koje se kasnije koriste kao »bijelo roblje«, a to je i put šverca drogom i oružjem. U takvim okolnostima, ne čudi da je Karadžić izabrao to područje za povremeno boravište. Uza sve, riječ je o teritoriju koji kontroliraju ruski vojnici SFOR-a, koji su, između ostalog, tvrde očevici, za vrijeme ratnih sukoba i srpske paljevine muslimanskih kuća u Janji pozdravljali s tri prsta, a danas zatvaraju oči pred svime što se događa na ilegalnom prijelazu kod (Karadžićeva?) motela »Plaža«.

Mario Marušić