Večernji list: 24. 04. 2001.

MLINAR POSKUPIO BIJELI I KALNIČKI KRUH, NO TO JE TEK POČETAK DIZANJA CIJENA

Do kraja tjedna kruh skuplji 4 do 6 posto

Bijeli kruh do kraja tjedna 6,8 kuna

Mlinarevu bijelom kruhu cijena je krajem prošlog tjedna skočila sa 6,30 na 6,40 kuna, a kalnički je kruh poskupio sa 9,99 na 11 kuna. Premda se može pretpostaviti kako je Mlinarevo dizanje cijena spomenutim vrstama kruha jedan i deset posto posljedica promjene cijena naftnih derivata, direktor te pekarske industrije Dragutin Barešić tvrdi da je nova kalkulacija bijelog i kalničkog kruha izrađena još početkom godine, te su je sada odlučili primijeniti.

Stižu novi cjenici

- Ovo poskupljenje nije posljedica nedavne promjene cijena naftnih derivata, već usklađivanja ranije povećanih ulaznih troškova. Cijene kruha nisu mijenjane posljednje dvije godine i mislim da će sada, unatoč nastojanjima pekarske industrije da to spriječi, svi krušni proizvodi ipak poskupjeti - objasnio je D. Barešić.

Premda pekari još ne žele konkretnije objašnjavati moguća poskupljenja, neslužbeno govore kako je nakon sastanka velikih proizvođača odlučeno da se cijene svih pekarskih proizvoda povise od četiri do šest posto. Novi cjenici će, kako ističu, u dućane stići krajem tjedna, no pekari taje koliko će postotaka poskupjeti koji proizvod. Bez obzira na to, može se pretpostaviti kako bi, primjerice, Mlinarev kalnički kruh, umjesto 11 kuna, mogao u trgovinama stajati čak 11,70 kuna te bi u tjedan dana toj specijalnoj vrsti kruha cijena mogla ukupno narasti 16 posto. Nešto traženiji bijeli kruh mogao bi poskupjeti sa sadašnjih 6,40 na oko 6,80 kuna, što bi bio rast sedam posto u tjedan dana.

Troškovi prijevoza 15 posto

Pekari, međutim, ističu da za rast cijena nije krivo poskupljenje naftnih derivata jer troškovi prijevoza u cijeni proizvoda zauzimaju oko 15 posto. Velik im problem, objašnjavaju, čini problem naplate, jer iako 70 posto kupaca kruh plaća gotovinom, pekari od trgovaca novac dobiju tek 90 dana nakon isporuke. Veliki pekari naglašavaju kako im problem stvara i cijena brašna i pšenice te činjenica da su se posljednjih mjeseci u nekim županijama promijenile cijene plina.

U najvećoj mljekarskoj industriji Luri, pak, kažu kako neće do daljnjega mijenjati cijenu svježega mlijeka te da za sada ne bi u javnosti objavljivali hoće li poskupljivati ostale proizvode.

S. Lauš-Mrvelj