Vjesnik: 25. 04. 2001.

Tajne atentata na Leutara

Špekulira se da bi za Leutarovo ubojstvo mogao biti optužen i Ante Jelavić, a s velikim se interesom očekuju iskazi zaštićenih svjedoka

SARAJEVO, 24. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - U bosanskohercegovačkoj javnosti s velikim se zanimanjem očekuje početak sudskog procesa osumnjičenima za atentat na Jozu Leutara, bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH. Kako se tvrdi u tekstu optužnice, ubojstvo je bilo politički motivirano, sa ciljem izazivanja političke krize te stvaranja tzv. trećeg entiteta u BiH. Tvrdi se da je prvooptuženom Ivanu Andabaku i još nekim kriminalnim skupinama u Hercegovini zasmetalo što je Jozo Leutar započeo istragu o unosnim ilegalnim poslovima, poput trgovine narkoticima ili šverca naftom.

U tom kontekstu, vezano za zbivanja oko Hercegovačke banke, u medijima se sada špekulira kako bi optužnica mogla biti proširena i na Antu Jelavića te neke njegove bliske suradnike. Da te priče nisu bez osnova potvrdio je i sam Jelavić. Očito »brifiran« od svojih tajnih službi on je još prije akcije u Hercegovačkoj banci kazao kako ima informacija da međunarodna zajednica planira njegovo uhićenje pod optužbom da je sudjelovao u atentatu na Leutara, te to nazvao još jednim oblikom pritiska na političko vodstvo hrvatskoga naroda u BiH.

Inače, hrvatski državljanin Ivan Andabak zasad nije dostupan pravosudnim tijelima BiH, budući da se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, a postoje i zakonske smetnje za njegovo izručenje. Od šestorice optuženih, nedostupan je i Mario Miličević koji još nije uhićen niti se predao tijelima vlasti u zemlji, usprkos najavama njegovog odvjetnika da bi se to uskoro moglo dogoditi.

Odvjetnički tim koji brani šestoricu osumnjičenih (navodno bi popis osumnjičenih uskoro mogao biti proširen još nekim pomagačima »na terenu«) prošlog je mjeseca iznio niz primjedaba na način kako je vođena istraga i podignuta optužnica. Temeljna primjedba odnosi se na tzv. zaštićeni dio optuženog spisa, preciznije na činjenicu da iskazi dvojice ključnih svjedoka - zaštićenog svjedoka broj 30 i zaštićenog svjedoka broj 31 neće obrani biti dostupni u cijelosti prije početka glavne rasprave, jednako kao i njihov identitet.

To se smatra problematičnim jer fantastična teorija o uroti koja je dovela do atentata na Leutara 16. ožujka 1999. godine počiva upravo na iskazu zaštićenog svjedoka broj 30. Detaljno se navode detalji koji su prethodili atentatu, poput održavanja sastanaka, razgovora, obilaska terena, način nabavke eksplozivnih naprava.Dodaje se da su cjelovit iskaz i identitet svjedoka br. 30. tajna isključivo kako bi bio zaštićen njegov život i tjelesni integritet.

Ipak, identitet zaštićenog svjedoka otkrio je sarajevski tjednik »Slobodna Bosna«, čije su pisanje kasnije prenijeli brojni domaći i strani mediji. Riječ je, tvrdi se, o Merimu Galijatoviću, poznatom kriminalcu, koji je nedavno pušten iz zatvora u Zenici kako bi svjedočio za potrebe tužiteljstva. Bivšem pripadniku širokobriješke Kažnjeničke bojne Galijatoviću navodno su glavni motivi za svjedočenje osveta (jer mu je Mladen Naletilić-Tuta na kocki u zagrebačkom »Intercontinentalu« odnio 200.000 maraka) te primamljiva novčana nagrada od milijun DEM koju je za otkrivanje Leutarovih ubojica raspisala federalna vlada koju je tada vodio Edhem Bičačkić.

Zanimljivo je da sarajevski tjednik »Hrvaska riječ« u svom najnovijem broju piše kako bi uskoro moglo doći do promjene iskaza tog ključnoga svjedoka. Uredništvu toga lista, koji je prvi objavio tekst optužnice u »slučaju Leutar« obratila se nepoznata osoba, predstavljajući se kao posrednik i nudeći ekskluzivni intervju s zaštićenim svjedokom broj 30. Ponuđeni su dokazi o autentičnosti osobe te je najavljeno da on spreman progovoriti o pritiscima koji su na njega rađeni da bi svjedočio onako kako to odgovara potrebama tužiteljstva. No, za intervju je zatraženo 30.000 tisuća maraka koje sarajevski list nije mogao platiti.

Alenko Zornija