Vjesnik: 25. 04. 2001.

Zemljama EU u interesu je odgađati proširenje

ZAGREB, 24. travnja - Zemljama kandidatima za članstvo u EU u interesu je što prije pristupiti toj organizaciji, a aktualnim članicama interes je što duže održati postojeće stanje, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik češkog parlamenta Vaclav Klaus. On je održao predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu o češkim iskustvima u tranziciji.

Svoju teoriju objašnjava činjenicom da su zemlje EU-a već izvukle najveći dio koristi od potencijalnih novih članica. »Tržišta tih zemalja za članice EU-a već odavno su otvorena i najveći dio povlastica već je dobiven. Buduća korist od novih članica za njih je vrlo mala«, naglasio je Klaus. S druge strane, potencijalne članice će svoju korist ostvariti tek punopravnim pristupom u EU jer od stanja u predvorju nema neke dobiti, drži predsjednik češkog parlamenta.

Pred gotovo ispunjenom kongresnom dvoranom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u kojoj su sjedili brojni studenti, profesori i stručnjaci, bivši premijer Klaus najveći je dio nastupa posvetio češkim iskustvima u tranzicijskom procesu. Istaknuo je pritom da je proces »demontiranja« socijalističkog uređenja u njegovoj zemlji definitivno završen, ali to je, tvrdi, bio lakši dio procesa tranzicije. »Mnogo je teže stvoriti novi politički, gospodarski i društveni sustav. Njega se ne može graditi, on mora evoluirati.« Stvaranje novog političkog sustava u Češkoj bilo je relativno lagano. »Komunizam nije bio poražen, nije se opirao, jednostavno se ugasio. U takvim su okolnostima političke stranke stvorene spontano i bez teškoća«, kazao je Klaus.

Mnogo je teže bilo stvoriti novi ekonomski sustav. Prvi potez koji su Česi povukli u tom smjeru bila je liberalizacija tržišta. Drugi je korak bila izgradnja ili transformacija starih ekonomskih institucija, a nakon toga uslijedio je proces privatizacije. Klaus je ustvrdio da češka vlada u tom procesu nije željela izvući maksimalnu zaradu, nego se čim prije riješiti državnog vlasništva. Stoga je i primijenjena jedinstvena metoda vaučerske privatizacije. (Hina)