Večernji list: 25. 04. 2001.

ŽUPANIJSKI DRŽAVNI ODVJETNIK DRAGO MARINCEL:

U bihaćkom spisu o Abdiću nedostaje važna dokumentacija

Nagađanja da je dio spisa u Haagu Marincel nije želio komentirati

Fikret Abdić Babo i jučer je prije podne, ako je vjerovati muškom glasu koji se javio na telefonski poziv u uredu Abdićeve riječke tvrtke "Finab", normalno radio svoj posao. Bio je na sastanku pa nam je rečeno da nazovemo nakon podneva. Dva sata kasnije isti nam je glas rekao kako je direktor tu, ali da nikakve izjave za novine neće davati.

"Žele me vidjeti u zatvoru ili grobu"

Svojedobno je, 1999. godine, komentirajući postojanje optužnice Kantonalnog suda u Bihaću, Fikret Abdić rekao da su podnošenje optužnice protiv njega i kazneni progon motivirani željom njegovih političkih protivnika da ga vide "u zatvoru ili grobu". Potkrijepio je to tada i slučajem pokušaja atentata na sebe, 1998. godine, na području Preluka nedaleko od Rijeke. Rekao je tada kako je riječ o montiranom procesu u režiji Alije Izetbegovića.

Podsjetimo, Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci u ponedjeljak je dostavljen spis i optužnica koja je na Kantonalnom sudu u Bihaću podnesena 1996. godine, a koja Abdića tereti za dva kaznena djela - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Pregledom spisa ustanovili smo da nedostaje važna dokumentacija, dokazi na koje se optužnica poziva, pa smo o tome obavijestili Ministarstvo pravosuđa kako bi se preko Veleposlanstva BiH od bihaćkog Suda i tužiteljstva zatražili dokumenti koji nedostaju - rekao je županijski državni odvjetnik Drago Marincel. Napomenuo je da cijela procedura može trajati i mjesec dana, a dotad će spis i optužnica biti u Državnom odvjetništvu.

Nagađanja da je dio spisa u Haagu Marincel nije želio komentirati, no naveo je da mu je poznato kako je pravosuđe susjedne države za kazneni progon Fikreta Abdića prije podnošenja optužnice od Haaga dobilo suglasnost da se slučaj Abdić prepušta pravosuđu BiH. Ono ga je, pak, ustupilo hrvatskom jer je riječ o našem državljaninu kojega, zbog hrvatskih propisa, nije bilo moguće izručiti susjednoj državi. Spis, inače, ima dvjestotinjak stranica.

Da je dio dokumentacije ipak u Haagu, potvrdio nam je jučer Reuf Kapić, sudac Kantonalnog suda u Bihaću, u kraćem telefonskom razgovoru.

U spisu i izvješće Mazowieckog

- Kada smo tražili odobrenje za kazneni progon Fikreta Abdića zbog kaznenih djela ratnog zločina, haaškom je tužiteljstvu dostavljena neka dokumentacija, a u Bihać je je stiglo odobrenje za vođenje postupka - kaže sudac Kapić te dodaje da su iz Suda u Bihaću sada svu dokumentaciju koju su imali priložili optužnici i dostavili u Županijsko odvjetništvo u Rijeci. U slučaju da nešto nedostaje, a možda je u Haagu, sudac Kapić smatra da te materijale neće biti problem dobiti jer Haag sve što ima rado ustupa lokalnom pravosuđu. U spisu koji je dostavljen u Rijeku, potvrđuje Kapić, opsežna je dokumentacija - izjave saslušanih svjedoka, originali odluka o osnivanju tzv. zapadne Bosne, Abdićeve nelegalne tvorevine, odluke o ustrojavanju sabirnih centara i logora u koje su zatvarani civili i vojnici V. korpusa Armije BiH, njegovi neistomišljenici i protivnici.

Važnim dijelom spisa sudac Kapić drži i detaljan izvještaj Tadeusza Mazowieckog o stanju na području Velike Kladuše i Cazina 1993. i 1994. godine, koji je dostavljen UN-u.

- Ovo je za nas očekivan potez, koji vodi k rasvjetljavanju toga slučaja. Međutim, ponovno se normalna pravna procedura pretvara u medijsku kampanju, što se i dosad događalo uvijek kada je pozornost građana trebalo skrenuti sa za njih bitnih pitanja. Naravno da ova kampanja i ustupanje spisa ima izravne veze s provedbom izbornih rezultata i aktualizirana je posebice zbog očekivana sudjelovanja DNZ-a u Vladi Unsko-sanskog kantona - smatra glasnogovornik Demokratske narodne zajednice BiH Admil Mulalić.

Kad je, pak, u pitanju odnos i mišljenje Fikreta Abdića o optužnici i novonastaloj situaciji, dovoljno govori to što on uopće ne želi angažirati odvjetnika, kaže Mulalić, dodajući da od hrvatskoga pravosuđa DNZ ne očekuje ništa više osim da postupa neovisno i na osnovi činjenica.

T. Opačak-Klobučar, A. Vinčar