Vjesnik: 26. 04. 2001.

U Dobrinju ušli federalni policajci

SARAJEVO, 25. travnja - Policija Republike Srpske povukla se iz dijelova sarajevskog naselja Dobrinja koji su arbitražnom odlukom vraćeni u sastav Federacije BiH, a policajci Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije započeli su s povremenim ophodnjama na tom području, izjavio je u srijedu glasnogovornik misije Ujedinjenih naroda u BiH Douglas Coffman. Komentirajući za Hinu u Sarajevu različite tvrdnje o stanju u naselju Dobrinja, Coffman je podsjetio kako je obvezujuća odluka o novoj međuentitetskoj granici što ju je donio irski sudac Diarmud Sheridan stupila na snagu u noći između utorka i srijede.

»Praktična provedba odluke počela je od ponoći i policajci Republike Srpske sukladno tome povukli su se iz Dobrinje«, kazao je glasnogogovornik misije UN. Pripadnici međunarodnih policijskih snaga u BiH (IPTF) također nadziru stanje na ovom području, no odgovornost za to ipak je prije svega na lokalnim vlastima, ističe Coffman.

Sarajevski mediji izvjestili su kako su skupine srpskih prosvjednika, ukupno ne više od 500 ljudi, prošle noći spriječile policajce s federalnim oznakama da uđu na područje Dobrinje. Federalnoj su policiji navodno upućivane pogrde i prijetnje a u prosvjedima je napadnuto je jedno vozilo IPTF-a s oznakama UN-a. Radio BiH javio je tijekom dana da je njihova izvjestiteljska ekipa također napadnuta i da joj je onemogućen pristup na Dobrinju. »Prosvjedi koji su se dogodili mogli su se predvidjeti no oni su bili znatno manjeg obujma od očekivanih«, kazao je Coffman.

Iz zapovjedništva stabilizacijskih snaga (SFOR) u Sarajevu potvrđeno je kako je pojačana nazočnost vojnika NATO-a na području Dobrinje no ukupno stanje ocijenjeno je razmjerno mirnim.

Irski sudac Diarmuid Sheridan, kojega je imenovao visoki predstavnik u BIH Wolfgang Petritsch da razriješi godine razmirica i povremenih nasilja u Dobrinji, presudio je u utorak da se to sarajevsko predgrađe, koje nadzire Republika Srpska, mora predati pod upravu Federaciji. Ta presuda zadnje neriješene teritorijalne razmirice oko granica, za srpske obitelji znači mogući odlazak i iseljenje iz Dobrinje. Sheridan je na tiskovnoj konferenciji rekao da je »postao uvjeren da su isključivo osobe iz Federacije« bile istjerane iz svojih domova, te da mu je savjest jedino dopuštala da uspostavi prijašnje stanje. (Hina/Reuters)