Vjesnik: 26. 04. 2001.

Hrvatska u europskoj školi

SANJA KAPETANIĆ

U srijedu je u Bruxellesu održan zadnji krug tehničkih pregovora Hrvatske i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Posljednji kamenčić smutnje, oko kojeg se sa Španjolcima i Portugalcima pregovaralo tijekom vikenda, bile su sardine i s tom iznimkom može se reći da je u srijedu obavljen formalan posao. Parafiranje sporazuma očekuje se 14. ili 15. svibnja u Bruxellesu, potpisivanje u rujnu ili listopadu, a primjena sporazuma počinje prvog dana 2002. godine.

Iako građani neće već sutra osjetiti dobrobiti tog dogovora s EU-om, sigurno se može reći da je to dosad najveći korak naprijed Hrvatske pod dirigentskom palicom koalicijske vlade. Sporazum je, naime, svojevrsna upisnica u službenu europsku školu. Činjenica da smo u nju konačno upisani - kasnije nego mnoge zemlje koje su nam i po stupnju razvoja demokracije i po gospodarskom stanju 1990. debelo gledale u leđa - važnija je od svakoga gospodarskog ustupka na koji smo pristali ili smo ga izborili.

Premijer Ivica Račan tvrdi da će Hrvatska za prijem u članstvo biti spremna već 2006. godine. Iz direktorata Europske komisije za vanjske poslove poručuju pak da ne valja brzati. Za nedavnog posjeta Zagrebu, komesar Chris Patten naglašeno je progovorio o najslabijim karikama lanca koji bi Hrvatsku trebao službeno povezati s EU-om: funkcioniranju pravne države, vladavini prava i uklanjaju »crvenih vrpci«, kako je nazvao prepreke na koje se tuže investitori zainteresirani za ulaganja u Hrvatskoj. To su, dakle, »predmeti« s kojima će Hrvatska u europskoj školi imati najviše problema, iako ni s temama iz »čistoga« gospodarstva nećemo lako izlaziti na kraj.

Koliko dugo ćemo tu školu pohađati prije no što nas pripuste u klub punopravnih članova EU-a, ne ovisi samo o nama i našoj sposobnosti da kvalitetno zaigramo po europskim pravilima igre. Štoviše, vrlo je vjerojatno da EU, kada dođe vrijeme za prijem Hrvatske, više neće biti ono što je danas.

Nije, naime, nikakva tajna da europska petnaestorica strahuju od posljedica koje bi po harmoniju unutar Unije - i danas prilično klimavu - moglo imati uključivanje siromašnih tranzicijskih »rođaka«. Stoga traže da se za Poljsku, Češku, Mađarsku i ostale zemlje iz »prvog kruga« kandidata za članstvo u Uniji organiziraju posebna pravila, koja će ih ipak činiti manje punopravnim članovima europskog zvjezdanog kruga. Pa, primjerice, poljski farmeri, kojih ima više nego farmera u svim zemljama današnje Unije, ne bi imali ista prava na subvencije kao danski ili grčki.

No, sve je to za Hrvatsku manje važno od činjenice da je uvođenje transparentnih i za sve građane vrijedećih pravila igre u sve sfere društva - od politike do gospodarstva - prije svega važno zbog hrvatskih građana, a tek potom zbog eventualnog prijema u EU. Baš kao što je upravo za hrvatske građane najvažnije da se ustroji gospodarski sustav u kojem neće biti današnje masovne nezaposlenosti. I, na kraju, ali ne i najmanje važno, treba reći da Europa, zaklinju se njene vođe, u svoj elitni klub članove neće primati u paketima. U »viši razred« pripuštat će se svaki »učenik« ponaosob, prema pojedinačnoj ocjeni. Sve bi drugo za Europu bilo - preskupo.