Slobodna Dalmacija: 26. 04. 2001.

NAKON SUKOBA S PREDSJEDNIKOM SABORA ZASTUPNIK IVO LONČAR ODRŽAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE:

Ova je vlast gora od HDZ-a!

Tomčić je nemoralna i licemjerna osoba, nedostojna funkcije predsjednika Sabora. On se u Saboru ponaša kao da je njegova privatna prćija, ustvrdio je Lončar

Piše: S. PAVIĆ

ZAGREB — Prijepodnevni dio sjednice obilježio je još jedan u nizu sukoba Ive Lončara i Zlatka Tomčića. Sve je počelo kad je Lončar zamjerio Tomčiću zašto ga se bez njegova znanja želi premjestiti s dosadašnjeg mjesta u saborskim klupama, gdje sjede haesesovci, među hadezeovce. Tomčić je kazao da Lončar zloupotrebljava poslovnik i oduzeo mu riječ.

No nezavisni Lončar, koji je u Sabor ušao na listi HSS-a, nastavio je govoriti pa mu je predsjednik Sabora prvi put oduzeo riječ i dao mu opomenu. Drugi put Lončar je "ostao bez teksta" za trajanja aktualnog prijepodneva kada je pokušao nakon postavljenog pitanja ući u "polemiku" s premijerom, a Tomčić mu je, smatrajući da ne ispravlja krivi navod, najprije oduzeo riječ, a zatim mu i prilijepio opomenu.

Revoltiran Tomčićevim vođenjem sjednice, Lončar je održao i konferenciju za novinare.

— Nije mi ni na kraj pameti da Zlatka Tomčića uspoređujem s Hitlerom, ali i s njim je 1933. godine bilo pusti mu malo danas, pusti mu malo sutra, pa je tako nastala najveća kataklizma dvadesetog stoljeća — oštar je bio Lončar.

No to nije sve. Kazao je tako Lončar kako ga Tomčić u zadnja tri-četiri mjeseca stalno dekoncentrira prijeteći mu opomenama jer mu "očito smeta što nisam kao on čovjek sa stotinu lica, što ja ne želim biti".

— Tomčić je nemoralna i licemjerna osoba, nedostojna funkcije predsjednika Sabora. On se u Saboru ponaša kao da je njegova privatna prćija ili kao da je na nekom sastanku HSS-a gdje mu svi moraju klimati glavom. Znam o čemu govorim, jer sam bio unutra i vidio kako to funkcionira — rezolutno će Lončar uz dodatak kako se, eto, vidjelo da on i Tomčić doživljavaju demokraciju, moral, pa i kućni odgoj.

Lončar je ustvrdio i da nije ni na koji način povrijedio ijednu od sedam točaka za koje se po poslovniku može zaslužiti opomena što mu je, kaže, potvrdio i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i poslovnički sustav esdepeovac Mato Arlović. No, dodao je, što mu to vrijedi kad se šestorka u sabornici nije oglasila. Stoga Lončar nije ostao dužan ni šestorki, ustvrdivši kako je mislio da od HDZ-a ne može biti ništa gore, ali se prevario jer je "ova vlast gora od HDZ-a!".

— Šestorka je od Sabora napravila lakrdiju i cirkus. Saborom ne upravljaju sabornici nego Vlada, i Sabor Vladi služi samo kao glasačka mašina, što je u civiliziranom svijetu nezamislivo — mišljenja je Lončar.