Vjesnik: 26. 04. 2001.

Za Đukanovića, Koštunica čovjek prošlosti a Đinđić budućnosti

Delegaciju EU-a Milo Đukanović upozorio da se smjer državne politike Crne Gore neće mijenjati, a da su spremni za dijalog s Beogradom

PODGORICA, 25. travnja (Od Vjesnikove izvjestiteljice) - Najava odgode referenduma u Crnoj Gori logična je posljedica izbornog neuspjeha Mila Đukanovića. Očito, od osamostaljenja Crne Gore se neće odustati, ali se istovremeno neće ići na nagle i brze korake koje ne bi podržala ni Europa.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i sam je iznenađen rezultatima. Na političkoj sceni se kao jaki partner javljaju liberali, što ukazuje da će bitka za samostalnu Crnu Goru i nadalje biti u prvom planu. Bez obzira na sadašnju retoriku između Crne Gore i Srbije, slijede razgovori koji će značajno odrediti i sudbinu SR Jugoslavije. Iz Podgorice ovih dana stižu žestoke kritike na račun Vojislava Koštunice koga Đukanovićevi pristaše drže konzervativcem i nacionalistom, dok su znato pozitivniji tonovi uspmjereni prema Zoranu Đinđiću koga Đukanović vidi kao »čovjeka budućnosti«.

Đukanović je u utorak svoje viđenje budućnosti Crne Gore izložio i delegaciji Europske unije. On je ponovio da se smjer državne politike Crne Gore neće mijenjati, da će se nastaviti politika čiji je cilj europska budućnost države, za što je glavna pretpostavka obnova državnosti i međunarodni pravni subjektivitet. Đukanović je izrazio nadu da će EU respektirati činjenicu da je trend raspoloženja u korist demokracije, reformi i nezavisnog puta u Crnoj Gori nezaustavljiv. Europska trojka je sa svoje strane u Podgorici poručila kako tijesan rezultat izbora nameće obvezu Crnoj Gori i Beogradu da počnu ozbiljne pregovore.

Izborni rezultati i njihov utjecaj na raspored političkih snaga u Crnoj Gori još uvijek nisu jasni. Ako je suditi po izjavi predsjednika Liberalnog saveza Miroslava Vickovića u beogradskom Danasu, suradnja s koalicijom »Pobjeda Crne Gore« za ovu je stranku sasvim prirodna u nastaloj situaciji. Time je čelnik liberala potvrdio da je koalicija sa Đukanovićevim blokom sve izvjesnija, a isto to je crnogorskoj javnosti rekao i sam Đukanović. On je pokušao odagnati sve sumnje riječima kako nema nikakvih dvojbi oko uvjeta liberala da uđu s njim u koaliciju. Radi se o precizno formuliranom referendumskom pitanju, koje će odagnati svaku dvojbu bilo kojeg neodlučnog građana Crne Gore za što se opredjeljuje, poručio je Đukanović.

Na još tri mjesta izbori se moraju ponoviti zbog manjih nepravilnosti, i ta činjenica može donijeti i neke novosti na političkoj sceni. Naime, kad bi nekim slučajem na tim izborima Momir Bulatović dobio 330 glasova, on bi prekoračio prag, ostvario cenzus za svoju Narodnu socijalističku stranku i dobio dva mjesta u crnogorskom parlamentu koja su za sada podijeljena između dvije najjače koalicije. Teoretski, a o tome se u neformalnim krugovima govori, Bulatović bi mogao postati uteg na vagi za neke nove kombinacije, poput one da s projugoslavenskom koalicijom (koja ima 32 zastupnička mandata) i s liberalima (šest mandata) stvori neku vrstu tehničke koalicije s jedinim ciljem da se sruši Đukanovićeva koalicija. To je teško moguće s obzirom na ogromnu nepodudarnost spomenutih političkih opcija, no to ne smeta nekim beogradskim krugovima da tu kombinaciju podupiru. Tako Nedjeljni telegraf tvrdi da je SNP Predraga Bulatovića već ponudio liberalima aranžman, ali ne navodi da je za ostvarivanje natpolovične većine od ukupno 77 mjesta potreban i Momir Bulatović. U cijeloj matematici dosad su potpuno izvjesne bile naklonosti albanskih stranaka koje će svoja tri mjesta svakako udružiti sa Đukanovićem koji zasad ima osiguranih 35 mandata.

Vesna Fabris Peruničić