Večernji list: 27. 04. 2001.

IZASLANSTVO HRVATSKE KOORDINACIJE BiH JUČER RAZGOVARALO SA ČELNICIMA REPUBLIKE HRVATSKE

Mesić: Izlaz za Hrvate u BiH nije u getoizaciji

ZAGREB - Hrvatska koordinacija BiH podržava postojeći nacrt izbornog zakona i smatra da izborni zakon treba donijeti što prije jer je to glavni uvjet da BiH uđe u Vijeće Europe, izjavio je jučer u Zagrebu predsjedajući Koordinacije Marko Tadić nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

- Naš je cilj promijeniti odredbe u Ustavu koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH jer mi želimo da svaki Hrvat, Bošnjak ili Srbin može biti kandidat za člana Predsjedništva - istaknuo je Tadić.

Mesić je izjavio nakon susreta kako se složio s izaslanstvom Koordinacije da se mora provesti odluka Ustavnog suda, što znači da "i Federacija i Republika Srpska moraju do kraja na isti način iskazati konstitutivnost svih triju naroda". Kako je rekao, onaj izborni zakon koji se primjenjuje u jednom entitetu treba biti svakako i u drugom.

- Izlaz za hrvatski narod nije u getoizaciji, nego u povratku Hrvata na cijeli prostor BiH. On se može ostvariti - istaknuo je Mesić.

Hrvatska će poduprijeti političke opcije u BiH koje nalikuju njezinoj politici prema toj zemlji, a ne one koje jednostranim mjerama stvaraju sukob između hrvatskog i drugih naroda u BiH, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatske koordinacije BiH, koji je s hrvatske strane predvodio premijer Račan.

I predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je jučer predstavnike Hrvatske koordinacije BiH. - Ovo je prvi put da predstavnici Hrvatske koordinacije BiH posjećuju Hrvatski sabor i predsjednika Sabora, kojem zahvaljujemo da je našao vremena da nas primi - kazao je Marko Tadić nakon sastanka.

Četvrta sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske održat će se u svibnju u Sarajevu. (bko,H)