Večernji list: 27. 04. 2001.

TRAŽEĆI SASTANAK S PREMIJEROM RAČANOM RADI RJEŠAVANJA SVOJIH PROBLEMA

Radnici Name i Pošte prosvjedovali pred Vladom

ZAGREB - Stotinjak radnika zagrebačke Name i poduzeća Adriachem iz Kaštel Sućurca jučer se okupilo pred zgradom Vlade na Markovu trgu. Bivši zaposlenici Name četvrti su put tražili sastanak s premijerom Račanom, od kojega zahtijevaju da država odobri zamjenu isplatnog reda s radnicima, odnosno da se odrekne hipoteka na četiri najveće Namine robne kuće. Namini su sindikalci istaknuli kako žele osigurati isplatu otpremnina radnicima na burzi, a dok su čekali premijerov odgovor, obratio im se ministar Radimir Čačić, obećavši im pomoć u rješavanju problema.

Nedaleko od okupljenih radnika, koji su držali transparente s natpisima "Ima li nade za nas", "Vlada može Europi pokazati svoj proizvod - siromašne radnike", stajalo je sedamdesetak sindikalnih povjerenika radnika Hrvatske pošte. Oni su zahtijevali smjenu Nadzornog odbora i Uprave HP-a te odgovornost ministra pomorstva, prometa i veza zbog sve veće nesigurnosti u radu zaposlenika HP-a. Najavljujući masovnije prosvjede, čak i opći štrajk, sindikalci su kazali kako je samo u posljednjih pet dana opljačkano 10 poštanskih ureda i stoga su zatražili hitne mjere zaštite svojih zaposlenika. Njih je primio potpredsjednik Vlade Slavko Linić, koji je rekao kako se sigurnost poštara može postići isključivo obustavom nošenja novca. Na sastanku je dogovoreno da će Vlada sastaviti naputak Upravi HP-a o obveznoj zaštiti poštanskih kombija koji prevoze novac, a obećanih 15 milijuna kuna za osiguranje ljudi i imovine HP-a, dodijeljenih iz proračuna, bit će uplaćeno u roku 10 dana.

Predstavnike sindikalnih povjerenika HUS-a u Nami, pak, primio je ministar gospodarstva Goranko Fižulić, koji im je obećao ispuniti tražene zahtjeve. Sreće su imali i zaposlenici Adriachema (u štrajku od 5. ožujka), kojima je predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju Hrvoje Vojković obećao raspisivanje novog natječaja o prodaji imovine i sazivanje Nadzornog odbora, nakon čega će biti odlučeno o sudbini tvrtke. (slm)