Novi list: 28. 04. 2001.

Pravedna se Hrvatska opet odgađa

Jelena Lovrić

Sada je već više-manje sasvim jasno da od ispravljanja nepravdi počinjenih u pljačkaškoj pretvorbi nema ništa. Zbog bezočnog transferiranja društvenog vlasništva u vlastiti džep, HDZ je morao sići s vlasti. Zbog obećanja da će zakon o reviziji pretvorbe staviti na svoju prvu sjednicu, da će vratiti oduzeto i kazniti lopove, šestorka je dobila izbore.

Zakon je na dnevni red Sabora stigao sa zakašnjenjem od godinu i nešto dana, nakon što je vlast odgulila već trećinu svoga mandata. Ne bi još, da se ne približavaju lokalni izbori. Ali oko sadržaja zakona ni zastupnici šestorke nisu se uspjeli složiti. Iz HSS-a tvrde da predloženi zakon abolira nemoral u pretvorbi i ne žele, kažu, dići ruku za tekst koji će javnosti donijeti još jednu obmanu. Dometi predloženog zakona krajnje su dubiozni. Revizija bi se uradila tu i tamo, ali čak i slučajevi koji dođu na provjeru, u međuvremenu će, po svoj prilici, zastarjeti. Umjesto progona pljačke i vraćanja opljačkanog, zakon o reviziji pretvorbe mogao bi za rezultat imati ozakonjenje, naknadno davanje legitlmiteta pretvorbenim makinacijama, u najmanju ruku prešutio priznanje kako su, eto, zakoni bili takvi...

Da neće biti velikog ispravljanja nepravdi, moguće je zaključiti i iz nekih drugih činjenica. Nakon mnogo peripetija, čak i potjere po inozemstvu, HDZ-ov tajkun Gucić pušten je iz pritvora. Kutli sude za pogrešne stvari i zato se nemoćno vrte u krugu. Nakon mnogo vike o misterioznim kupcima s Djevičanskih otoka, “Večernjak” je ispao sasvim u redu. Mogućnost da se iz Hrvatske isisani novci vrate nazad, gotovo nitko više ne spominje. Novine su objavile na stotine privatizacijskih afera, svaki građanin Hrvatske može svjedočiti o osobno mu poznatim primjerima ali sve to tutnji uzalud. Neka sitna pravosudna prčkanja spomena nisu vrijedna. Stoviše, pljačka se nastavlja. ŽeIjko Ivančević, prvi među poslodavcima, prije nekoliko je dana govorio o termitskoj praksi stečajnih upravitelja, koji postaju novi velevlasnici, spomenuo je i primjer istaknutog političara iz sadašnje vlasti koji reketari tri poduzeća. l nikom ništa.

Zato je možda vrijeme da se jasno i glasno kaže kako se više ne treba nadati, da od revizije privatizacije nema ništa. Što su pokrali - pokrali su. Lopovi će ubuduće glumiti poštenje, pokradeni svoja očekivanja da će doživjeti satisfakciju, čak i onu materijalnu, mogu zadjenuti za šešir. Teško je ući u sve labirinte kriminalnog pretvaranja vlasništva, ali nema ni političke volje da se obavi taj posao. Nepravde počinjene u proteklom desetljeću ostaju zauvijek. Ostaje podjela na one koji su prekonoć postali bogatuni, koji su mućkom sve dobili, i oni koji su isto tako ekspresno postali sirotinja, koji su sve izgubili. Saznanje da nema pravde, da je neće ni biti, vodit će daljem moralnom destruiranju Hrvatske i razaranju njene vitalne energije.