Večernji list: 28. 04. 2001.

OSIM KRUHU, OD PONEDJELJKA NOVE CIJENE I DRUGIM NAMIRNICAMA

Skuplji sir i jogurt, jeftiniji sokovi

Klara će najviše, kunu, poskupiti "lički" i "stubički" kruh

Nakon što je ovog tjedna kruh poskupio križevački "Mlinar", od ponedjeljka će to učiniti i većina drugih velikih domaćih pekara. Kako smo doznali, pekari su prekjučer održali sastanak u "Žitozajednici", na kojem su se načelno dogovorili da će teret poskupljenja prebaciti na skuplje vrste kruha.

Tako će Zagrebačke pekare "Klara" od ponedjeljka trgovcima dostaviti nove cijene, od 1,72 do 10 posto više od dosadašnjih. Najmanje će poskupjeti bijeli "zagrebački" i bijeli "sendvič" kruh, po deset lipa, a najviše će poskupjeti "lički" i "stubički" kruh - po cijelu kunu.

- U prosjeku poskupljujemo pet posto, čime samo nadoknađujemo gubitak zbog povećanja cijena naftnih derivata. Nećemo povećavati cijenu crnog kruha, kao ni peciva, koje plasiramo školama - rekao nam je Darko Hibler, glasnogovornik "Klare".

Cijena svježeg mlijeka do daljnjega ostaje nepromijenjena, a eventualno poskupljenje, kako nam je rekao Dragutin Drk, direktor "Vindije", nije vezano samo uz poskupljenje goriva već i uz sve snažniji pritisak seljačkih udruga za povećanjem otkupnih cijena mlijeka sedam do osam posto.

Mliječne prerađevine poskupljuju od 1. svibnja. Najveća domaća mljekarska industrija "Lura" tako će pet posto poskupiti sireve robne marke "Sirela", kao što su "podravec", "gauda" "dimsi", "ribanac", sir za pizzu. Pet posto će biti skuplja i "ab kultura bio light", običan jugurt dva posto, a tekući jogurt četiri posto. Voćni sokovi marke "Bono" od 1. svibnja će, ovisno o pakiranju i okusu, pojeftiniti od tri do 20 posto.

M. Tašler