Večernji list: 28. 04. 2001.

NAKON PUŠTANJA IZ PRITVORA TAJKUNA JOSIPA GUCIĆA

Prema broju pritvorenih Hrvatska u europskom vrhu, ali nijedan tajkun još nije osuđen

Tužiteljica traži ponovno pritvaranje Gucića

Puštanje iz pritvora Josipa Gucića stvorit će novi dojam u javnosti kako se tajkuni kroz naš pravni sustav provlače bez posljedica. No, pravnici u posljednje vrijeme ističu kako se pritvor u nas prečesto određuje. Na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 88 pritvorenih, dok se europski prosjek kreće od 20 do 30 pritvorenih, pa je tako u Austriji 21, u Njemačkoj 25, u Francuskoj 33, a Hrvatska je u tome i iznad Turske, gdje je 70-ak pritvorenih na 100.000 stanovnika. Hrvatski suci, dakle, puno više i češće od njihovih kolega u Europi osumnjičenima određuju pritvor.

No, pritvor nije kazna i ne smije zamijeniti kaznu. Tako je mnogo pritvorenih, od Miroslava Kutle do bivšeg ministra Ivana Heraka, a nijedan važniji slučaj još nije okončan ni prvostupanjskom presudom. Javnost gladnu sankcija za dugogodišnje uništavanje privrede u prvi mah zadovoljavaju slike tajkuna i moćnika u lisicama, no procesi su dugotrajni, dokazni postupak puno teži nego kad je riječ o klasičnom kriminalitetu punom krvi i droge, a svako puštanje iz pritvora javnost tumači kao nemoć pravosuđa da se s gospodarskim kriminalitetom nosi ravnopravno. Bilo je tu i nedostataka Kaznenog zakona, koji je davao gotovo slobodne ruke vlasnicima što imaju više od 50 posto udjela u tvrtki. Ti su nedostaci u međuvremenu ispravljeni, ali se ne mogu primjenjivati na kaznena djela počinjena prije te izmjene, dakle na sve počinjeno za vladavine HDZ-a.

Suci koji su nam - anonimno - komentirali Gucićevo puštanje kažu kako bi u njegovu slučaju ipak imali u vidu činjenicu da se skrivao prilično dugo od ruke pravde u Njemačkoj, a da i Zakon o kaznenom postupku opasnost od bijega navodi kao jedan od razloga određivanja pritvora.

Odvjetnica Snježana Gašić, Gucićeva braniteljica, kaže kako je pritvor ipak najstroža mjera koja zapravo i prejudicira nečiju krivnju. Ona napominje kako su u međuvremenu u istražnom postupku protiv Gucića podneseni dokazi prema kojima dionice određenih poduzeća nisu fiktivno već stvarno prenesene na NIK, dokazi kojih u spisu prije nije bilo.

Danijela Pajić, zamjenica općinskog državnog odvjetnika, jučer je podnijela žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda o puštanju iz pritvora janjevačkog tajkuna Josipa Gucića.

Tužiteljica navodi kako i dalje postoje razlozi za Gucićev pritvor i traži da ga se ponovo pritvori. Kako smo pak neslužbeno doznali, nakon što mu je ukinut pritvor, Josip Gucić moći će biti na vjenčanju svoje nećakinje, bratove kćeri, što je zakazano za danas.

S. Perica, D. Miljuš