Slobodna Dalmacija: 01. 06. 2001.

ANKICA TUĐMAN TUŽI ČELNIKE HRT-a ZBOG OBJAVLJIVANJA BRITANSKOG DOKUMENTARCA O POKOJNOM PREDSJEDNIKU

Galić: Nećemo se ispričati

Tužba podignuta zbog tvrdnji u filmu kako je Tuđman kriv za ratne zločine te da je opljačkao Hrvatsku za više od milijardu funti

Piše: I. DOŠEN

ZAGREB — Na zagrebačkom Općinskom sudu u četvrtak nije uspjelo mirenje tužiteljice Ankice Tuđman, supruge bivšega hrvatskog predsjednika, s tuženim osobama — Mirkom Galićem, Nedom Ritz, Mirjanom Rakić, Dubravkom Merlićem i Igorom Mirkovićem.

Naime, punomoćenik tužiteljice (koja nije došla na raspravu zbog bolesti) — odvjetnik Ante Vukorepa je rekao kako će njegova klijentica odustati od privatne tužbe ako se Hrvatska radio-televizija u središnjem Dnevniku ispriča zbog objavljenog dokumentarnog filma kojim su, kako se navodi, oklevetani bivši predsjednik RH Franjo Tuđman i članovi njegove obitelji.

— Ministar financija je negirao neke činjenice navedene u tom filmu, a autor tog dokumentarca je rekao da je napuhao neke stvari kako bi mu film bio atraktivniji — istaknuo je Vukorepa.

Generalni direktor HRT-a Mirko Galić mu je replicirao kako i sam želi da se problem riješi sporazumno, ali nije spreman da mu to netko uvjetuje isprikom. Nastavio je: — Prije objavljivanja su se ovim filmom bavili pisani mediji, ali parcijalno, spekulirajući što je u njemu navedeno. Jedini mi smo ga u potpunosti prezentirali. Dakle, ne možemo se ispričavati zato što smo dali informaciju jer bismo to onda morali često činiti. Ne mislimo da je ovaj film faktografski korektan, ali smo ga dali jer je zanimljiv za našu javnost.

Vukorepa je nakon toga opet uzeo riječ: — Vi se niste kritički osvrnuli na film nego ste iznijeli negativne činjenice iz njega. Trebali ste reći javnosti: ’To i to je neistinito.’ U emisiji ’007’ je praktično poručeno gledateljima: ’Uzmite iz filma što vam je drago!’

Tada je reagirao urednik spomenutog političkog magazina Igor Mirković, rekavši kako je to neistinito, te je tražio od punomoćenika tužiteljice da dokumentira svoju tvrdnju. Vukorepa je uzvratio: — Kazneno djelo čini i onaj koji prenosi netočne činjenice. Vi se od toga niste ogradili.

Mirković je na to uzvratio: — Nije mi jasno zašto se ovdje nalazim u svojstvu tužene osobe. To je isto kao kirurgu koji vrši operaciju suditi kao da je na nekoga nasrnuo nožem. Radili smo po najprofesionalnijim metodama. Moj doprinos ovom postupku je taj što ne tražim da se zapravo druga strana ispriča meni.

Odvjetnik Ankice Tuđman se, međutim, nije dao: — Da se radi o negativnoj informaciji o predsjedniku Stipi Mesiću, pitam se da li biste je objavili, te da li biste dali komentar. Je li to onda neovisna televizija ili nije?

Kako mu je odvjetnik Vukorepa često upadao u riječ, Mirko Galić je kazao: — Osjećam se kao da sam na placu. Ovo se suđenje hoće pretvoriti u političko. Mi jesmo neovisna televizija. Koja je to bila kritika na račun sadašnjeg predsjednika, a da je televizija prešutjela?

Ankica Tuđman je, podsjetimo, tužila spomenute osobe jer je 11. studenog prošle godine u središnjem Dnevniku bio prikazan dio, a u emisiji "007" u cijelosti dokumentarni film britanske produkcijske kuće "Newswatch". U tužbi su kao sporne rečenice iz toga filma navedene sljedeće: "Snimke dokazuju kako se takozvanom Ocu naroda moglo suditi za ratne zločine"; "Potajice je opljačkao Hrvatsku za više od milijardu funti"; "No najstrašnije otkriće s Tuđmanovih kaseta jest da je prvi hrvatski predsjednik osobno prikrivao ratne zločine..."

Zbog svega izrečenog tužiteljica na ime naknade štete od tuženika zahtijeva solidarnu isplatu 100.000 kuna sa zateznim kamatama, tražeći da se novac isplati na njezino, kao i na ime Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata RH, a sve za djecu razvojačenih, nezaposlenih branitelja.