Jutarnji list: 01. 06. 2001.

Politolozi i sociolozi komentiraju ponudu šestorke da koaliraju sve stranke koje su prešle prag

Ideja velikih koalicija potpuna je besmislica

Pišu: Orlanda Obad i Kristina Turčin

ZAGREB - Kad je riječ o ponudi šestorke da se u četiri hrvatske županije formiraju velike koalicije, stručnjaci koji se bave političkom teorijom i praksom uglavnom se slažu u jednom: to je potpuna besmislica koja bi se mogla loše odraziti na raspoloženje biračkog tijela.

Nakon posljednjeg sastanka šestorke, posve neočekivano, obznanjeno je da će u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji stranke šestorke koalirati sa svim strankama koje su prešle izborni prag, dakle i s HDZ-om.

Različita su tumačenja zašto se premijer Ivica Račan odlučio na ovakav potez, ali je činjenica da je takvu mogućnost u subotu prvi najavio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša. U zaključcima HSLS-ova Malog vijeća piše da tamo gdje šestorka ne može samostalno formirati vlast, treba težiti "stvaranju velikih koalicija, što uključuje i suradnju s HDZ-om".

HDZ-u status faktora vlasti

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti Mirjana Kasapović smatra da je glavni razlog takvoj odluci šestorke podilaženje SDP-a najbližem partneru u koaliciji - HSLS-u.

- Motiv za to proizlazi iz napetosti i sukoba u nacionalnoj vladajućoj koaliciji. Riječ je o političkom ustupku Draženu Budiši koji se zauzeo za to da se HDZ ne izolira na regionalnoj razini. Da bi Račan onemogućio Budišino otklizavanje i koaliranje s HDZ-om, na ovaj je način stvorena svojevrsna tampon-zona - rekla je M. Kasapović. Dodala je da je stvaranje velikih koalicija inače uobičajeno samo u izvanrednim situacijama, a da u Hrvatskoj opravdanje za to postoji samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Da su velike koalicije u županijama svojevrstan ustupak HSLS-u, zaključak je i splitskog sociologa i umirovljenog sveučilišnog profesora Srđana Vrcana.

- HDZ je ovim potezom dobio legitimni status faktora vlasti, a u predvorje vlasti je pripušten upravo tamo gdje je ključ držala šestorka. To je znak da se od 3. siječnja dogodio bitan politički zaokret pa prepoznavanje protivnika više nije isto: od danas se protivnika pretvara u suradnika - rekao je Vrcan. On smatra da je ovom odlukom linija razgraničenja između HDZ-a i šestorke postala još konfuznija i poroznija, te da je politički rasplet krize u Hrvatskoj bio bliži 3. siječnja.

Dojučer su SDP-ovi čelnici objašnjavali da postoji niz razloga zašto njihova stranka odbija bilo kakvu suradnju s HDZ-om, a na svakom su koraku isticali da je ia stranka skrivila velik dio sadašnjih gospodarskih .problema i da je još uvijek potpuno nedemokratska. Eventualno koaliranje s HDZ-om, isticali su, moguće je samo u manjim i nebitnim jedinicama lokalne samouprave.

- Takav je zaokret potpuno sulud, a biračko će ga tijelo smatrati degutantnim. Tom su odlukom obezvrijeđeni i sami izbori, jer se čini da su služili samo tome da se odluči koliki će dio vlasti kome pripasti. Puno bi poštenije bilo ponoviti izbore u tim županijama rekao je Ivan Šiber profesor na Fakultetu političkih znanosti. Dodao je da premijer Račan ovim potezom s jedne strane "simbolički želi pokazati da HDZ ne treba demonizirati, a s druge dokazuje da ne želi prihvatiti nove izbore".

Njegov kolega Nenad Zakošek ističe, pak, da su velike koalicije protivne logici parlamentarne demokracije i da one mogu biti opcija samo u izvanrednim okolnostima.

Rezultati tajnih pregovora

- To bi moglo imati smisla za one hrvatske regije u kojima se ne želi poticati etničku polarizaciju, a takav je slučaj, recimo, tamo gdje su srpske stranke jezičac na vagi, što je dvostruko loše. Takav položaj može povećati animozitet prema tim strankama, a nije dobro ni da manjinska stranka dobije više moći nego što treba imati - rekao je Zakošek. Profesor s Hrvatskih studija Anđelko Milardović kazao je da su premijerove najave "selektivni pristup stvaranju velike koalicije".

- Ako se takva koalicija ne zagovara zbog vlasti, nego zbog izlaska zemlje iz krize, onda se ona treba osnovati i na državnoj razini. S ovom koalicijom na mikrorazini “za opće dobro" ne postiže se ništa smatra Milardović.

Prva linija obrane SDP-ove promjene onoga što su dojučer nazivali samom suštinom svoje politike već je jasna: tvrdit će se da je to u interesu tolerantnije atmosfere i boljih međunacionalnih odnosa u tim županijama. Kako je to moguće sa strankom koja se, po donedavnom tumačenju stranaka koalicije, još nije odrekla nacionalističkog naslijeđa, možda nije sasvim nebitno pitanje.

Čini nam se, međutim, da se odluka o koaliranju logično može protumačiti jedino kao rezultat potpuno tajnih razgovora koje su Budiša i Račan vodili u nedjelju. Pažljivijim pratiteljima izjava premijera Račana, naime, nije promaknuo izostanak bilo kakve oštre reakcije na Budišin istup u subotu u kojem je po više točaka optužio svoga najbližeg koalicijskog partnera. Sada je, možda, jasnije i zašto.