Večernji list: 01. 06. 2001.

GLAVNI TAJNIK NATO-a GEORGE ROBERTSON:

Jugoistočna Europa mora se ujediniti ili će se raspasti

ZAGREB, DUBROVNIK - "Cijela regija jugoistočne Europe mora se ujediniti jer će se inače raspasti u ruševine!" Izjavio je to jučer, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u zagrebačkoj zračnoj luci, glavni tajnik NATO-a lord George Robertson i dodao:

- Međutim, uvjeren sam da postoje znaci kako ljudi žele preuzeti sudbinu u svoje ruke.

Glavni tajnik NATO-a podsjetio je kako je lani promjenu vlasti u Hrvatskoj označio najboljom viješću 21. stoljeća. Predsjednik Mesić je pak istaknuo da je razgovarano i o glavnom cilju Hrvatske - uključivanju u europske integracije. Usto razmotreno je i pitanje standardizacije Hrvatske vojske prema kriterijima NATO-a.

Lord Robertson svratio je jučer i u Dubrovnik kako bi sudjelovao u završnoj sekciji konferencije Wilton Parka o promociji mira i prosperiteta jugoistočne Europe, gdje je objasnio rečeno u Zagrebu. Zemlje jugoistočne Europe moraju se ujediniti kako se to područje ne bi raspalo, odnosno suradnjom se moraju rješavati zajednički problemi na svim područjima od sigurnosti, preko gospodarstva do borbe protiv kriminala, istaknuo je Robertson.

- Zemlje jugoistočne Europe još su u fazi lagana hodanja prije nego što budu mogle trčati. Još ne čine ono što je zapadna Europe već učinila, niti ono što je već učinilo kriminalno bratstvo ove regije - stvorilo jedinstveni ekonomski prostor - rekao je lord Robertson u Dubrovniku. Objasnio je kako se očekuje proces većeg okupljanja zemalja jugoistočne Europe, njihova ekonomska suradnja, mnogo više suradnje između policija i općenito u unutarnjim poslovima u suzbijanju organiziranog kriminala. Dobrim korakom u tom smjeru ocijenio je dokument koji su države jugoistočne Europe potpisale prije tri dana u Budimpešti, a kojim potvrđuju da jedna drugu više ne doživljavaju kao prijetnju.

Jučer, posljednjega konferencijskog dana, o reformi Hrvatske vojske ministar obrane Jozo Radoš razgovarao je, među ostalim, s nekoliko vojno-sigurnosnih analitičara iz NATO-a i više europskih država. Kako je rekao Radoš, bili su osobito zainteresirani za funkcioniranje demokratske kontrole nad vojskom uključujući događaje koji nisu standardni u demokracijama, poput demonstracija u Splitu u povodu uhićenja generala Norca, ispada u vojarni Dračevac, generalskog pisma i njihova umirovljenja. "Rekao sam da bi vojsku trebalo izdvojiti od utjecaja politike, ali te suzdržanosti kod nas zasad još nema", rekao je ministar obrane. (vs, riv)