Novi list: 02. 06. 2001.

VOJSKA OGORČENA POVLASTICAMA ZASLUŽNIKA, VRH MORH-a NEZADOVOLJAN “CENZUROM”

Nakon filtriranog “popisa 56”, slijedi još 300 imena

Među tim imenima naći će se i glasnogovornik MORH-a brigadir Dušan Viro, te general Jozo Miličević i predsjednikov savjetnik Imra Agotić

Pišu: Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ i Sergej ABRAMOV

ZAGREB - U vrhu Ministarstva obrane “popis 56” jučer je izazvao veliko nezadovoljstvo, jer, kako neslužbeno doznajemo, prvotno je izrađen popis s čak 200 imena i isto toliko dodijeljenih im stanova. Tko je i zašto filtrirao osobe s popisa nije nam za sada poznato, međutim, od glasnogovornika MORH-a Dušana Vire doznali sino kako je u pripremi još jedan popis na kojem bi se trebalo nalaziti čak 300 imena djelatnih časnika sa stanovima što su ih dobili od MORH-a. Među tim imenima naći će se među ostalima i sam brigadir Viro, te general Jozo Miličević i predsjednikov savjetnik Imra Agotić. Na već objavljenom popisu, pak, nalaze se samo umirovljeni generali Oružanih snaga i osobe koje nemaju veze s MORH-om, a koje su dobile stanove diskrecijskim pravom ministra ili njegovog pomoćnika.

Nezadovoljan je bio i umirovljeni general Martin Špegelj koji je, kako tvrdi, cijeli svoj 45-godišnji radni vijek izdvajao u stambeni fond, a sada ga se proziva zbog kupnje stana po povlaštenoj cijeni.

Nakon što su vidjeli na koji su način neki generali, te ostali zaslužnici otkupili stotine kvadrata vojnih stanova javili su nam se i brojni ogorčeni čitatelji, redom vojne osobe ili članovi njihovih obitelji upozoravajući na nepravde što su pri tome učinjene.

Tako smo doznali da je u Puli velikom broju osoba onemogućen otkup stanova, uz obrazloženje da su zakasnili, iako su zahtjeve predali prije roka produženog do 30. kolovoza 2000. godine. Svi oni ostali su u svojim stanovima sa zaštićenom najamninom koja za stan od 50-ak kvadrata iznosi 90 kuna mjesečno. To mjesečno izdvajanje doista se može nazvati zaštićenim, ali problematična je činjenica da u toj kvadraturi stanuje peteročlana obitelj. Osim toga, tim osobama nije jasna sudbina njihovih stanova, jer ne znaju hoće li i njihova djeca moći u njima živjeti. Ne znaju tako ni hoće li im se isplatiti ulaganja u neophodne popravke, a od nadležnih već godinama ne mogu dobiti odgovore.

Eventualna rješenja mogu očekivati tek nakon što MORH konačno oformi komisiju koja će pregledati sva podnesena rješenja, na što ga je Vlada odavno obvezala, ili pak kad se usvoji novi Pravilnik o dodjeli stanova.

Od čitatelja smo čuli i optužbe o trošenju velikih proračunskih sredstava MORH-a na luksuzno opremanje stanova, te na seljenje nekih generala u sve veće stanove, dok obični vojnici nisu mogli doći ni do nekoliko vojnih kvadrata.

- Je li MORH-ov novac korišten za kupnju skupih talijanskih kuhinja, ili pak vrtnog i balkonskog bilja i je li pri tome bilo nepravilnosti utvrdit će financijska policija koja ispituje poslovanje MORH-a i o tome će javnost biti obavještena, odgovorio nam je Viro na upit jesu li neke tvrtke što se bave prodajom namještaja bile povlaštene u MORH-u sa svojim luksuznim ponudama i jesu li neki generali imali u MORH-u otvorene račune za opremanje stanova. Dodao je kako su se preuređenja navedena u “popisu 56” odnosila na osnovne preinake stambenih prostora i njihovu sanaciju na što stanari imaju pravo u roku od dvije godine od kupnje stana. Kakva to sanacija za stan vrijedan 71.000 kuna koja stoji više od dva milijuna kuna, Viro nije mogao precizno odgovoriti, pretpostavivši da je bila riječ o nadogradnji.

Veličina podijeljenih stanova osim diskrecijskom odlukom ministra objašnjena je i visokim vojnim činovima odnosno potrebom generala za dodatnim radnim prostorom.