Vjesnik: 02. 06. 2001.

Predsjednik Mesić u Sarajevu: Dogovori o dvojnom državljanstvu, prelasku granice i imovini

Održana sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH / Potpisan ugovor o zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa / Petritsch opovrgnuo spekulacije da je od Mesića zatražio pomoć za uhićenje Jelavića

SARAJEVO, 1. lipnja - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić drugog je dana svoga posjeta Sarajevu sudjelovao u radu četvrte sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju RH i BiH. Kako su nakon ovog sastanka istaknuli Mesić i predsjedatelj Predsjedništva BiH Živko Radišić, sjednica je protekla u konstruktivnom tonu, a postignuta je suglasnost i definirani rokovi za rješavanje niza otvorenih bilateralnih pitanja, poput imovinsko-pravnih odnosa, liberalizacije režima prelaska granice, dvojnog državljanstva, suradnje u suzbijanju organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, te zajedničkim projektima koji bi mogli biti realizirani u okviru Pakta stabilnosti.

»Dvije zemlje često imaju slične ili identične probleme, i gospodarska suradnja koju je potrebno podići na višu razinu može biti pokretač za njihovo rješavanje«, rekao je hrvatski predsjednik.

Šef hrvatske diplomacije Tonino Picula i bosanskohercegovački ministar civilnih poslova i komunikacija Svetozar Mihajloivć su nakon sjednice Vijeća potpisali bilateralni Sporazum o zaštiti od prirodnih i civilnih katastrofa, jedan od tridesetak međudržavnih sporazuma koji su u pripremi.

Bosanskohercegovačka javnost s posebnim je zanimanjem očekivala ishod razgovora o eventualnom uvođenju privremenog režima prelaska granice uz predočavanje osobne iskaznice koji bi, kao i prošle godine, trebao vrijediti u razdoblju turističke sezone. Kako je priopćio MVP BiH, hrvatska je strana tijekom sjednice Vijeća za suradnju iskazala spremnost da se, nakon ispunjavanja određenih uvjeta, taj režim počne primjenjivati od 1. srpnja.

Stjepan Mesić imao je i posebne razgovore s članovima državnog Predsjedništva zemlje domaćina, a susreo se i s predsjedajućim Vijeća ministara BiH Božidarom Matićem, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom te ministrom civilnih poslova Mihajlovićem. Tijekom razgovora s članovima Vijeća ministara, Matić je kazao da bi se Hrvatska mogla uključiti u rješavanje problema povratka u BiH i to investicijama čime bi bila omogućena ekonomska održivost povratka. Razgovaralo se i o pitanju međusobnog priznavanja certifikata u prijevozu roba te Ugovoru o zapošljavanju.

Hrvatski predsjednik se drugog dana posjeta sastao i s kardinalom Vinkom Puljićem koji je također apelirao na pospješivanje procesa povratka, te istaknuo da Hrvati u BiH trebaju njegovati svoj identitet. Po Puljićevim riječima, BiH nije moguća kao unitarna, već kao država tri konstruktivna naroda.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch izjavio je nakon susreta s Mesićem da »cijeni kontinuiranu hrvatsku podršku Daytonskom sporazumu s obzirom da je Hrvatska glavni pojedinačni partner u njegovoj uspješnoj provedbi«. Petritsch je s hrvatskim predsjednikom razgovarao i o problemu hrvatske autonomije u BiH te ga izvijestio sa stanjem oko istrage poslovanja Hercegovačke banke. Zanimljivo je da je Petritsch demantirao špekulacije po kojima je od Mesića zatražio pomoć za uhićenje Ante Jelavića.

Alenko Zornija