Večernji list: 02. 06. 2001.

BIVŠI MINISTAR TURIZMA IVAN HERAK NAKON 500 DANA PRITVORA:

Akciju protiv mene vodi uglednik HDZ-a

POREČ - Osjećam se dobro jer - nakon petsto dana doći kući nije malo zadovoljstvo - rekao nam je jučer u podne na terasi u Špadićima nedaleko od hotela "Park" Ivan Herak. - Moje puštanje iz pritvora je mogući znak da je profunkcionirala pravna država jer nakon trećeg rješenja Vrhovnog suda - u postupku protiv Bažona, Majića i Heraka - govori sve o optužnici koju je na neprimjeren način podignuo Vlatko Nuić.

Herak je novinarima nekoliko puta ponovio da nije počinio ni jedno kazneno djelo, a ni moralnu grešku.

- Znam da sam mnogima stao "na žulj", ali situaciju u kojoj sam bio, petsto dana u osam četvornih metara, 22 sata pod ključem, ni neprijatelju ne bih poželio.

Na pitanje - kako se osjećao kad je čuo da su, primjerice, Kutle i Gucić kratko boravili u pritvoru, Herak je odgovorio:

- Svu akciju oko mene vodi jedan ugledni HDZ-ov saborski zastupnik koji i danas sjedi u Saboru. Platio sam cijenu jer mi je, osim malo narcisoidnosti i znanja u turizmu, očito falilo i političke mudrosti. Platio sam Primošten, otvaranje dubrovačkih problema, platio sam Plitvice koje sam ja otvorio, a nakon smrti bivšeg predsjednika otvoreno je strelište na mene. Imao sam opomene, ali rekao sam sebi - ne mogu mi ničim naškoditi. No ispalo je drukčije. Svakom se može montirati.

Herak ističe da je o kriminalu govorio na sve strane, u Vladi i oko nje, te da to može dokumentirati.

- Nisam htio potpisati pozitivno mišljenje o prodaji tvrtke u Primoštenu koju je htio kupiti nekakav Pašalićev kompanjon, liječnik iz Graza. Herak je s puno emocija ustvrdio kako je o kriminalu mnogo puta govorio državnom tužiocu Vlatku Nuiću.

- On o tome nije htio ništa čuti ni prihvaćati kaznene prijave - rekao je Herak, tvrdeći da o aferama u sudstvu u Hrvatskoj te mogućoj vezi i s njegovim slučajem zna gotovo sve.

- I na sudu i u tužilaštvu mnogo "igrača" je uključeno u igru - tvrdi Herak - za što postoje čvrsti dokazi. Promjenama na Vrhovnom sudu, dolaskom Crnića, dogodila se značajna stvar. Vjerujem da više nitko neće stajati iza odluka tužilaštva koje je korumpirano, i suda za koji se govori da je korumpiran.

Herak je, inače, prvu noć nakon pritvora - iz kojega je pušten u četvrtak poslije podne - prespavao u kući svog brata Branka Heraka, direktora porečke "Lanterne". Treći put zakazana, nova glavna rasprava protiv Heraka, Bažona, Golika i Mlinara, počinje u ponedjeljak u 9 sati u Županijskom sudu u Puli. Branitelj Predrag Jošanović najavio je da će se Herak pojaviti pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Serđo Ferenčić.

D. Maul