Vjesnik: 02. 06. 2001.

Incident u Saboru: Arlović izbacio Lončara

ZAGREB, 1. lipnja - Dvanaesta sjednica Hrvatskoga sabora završila je incidentom. Intervenirala je i saborska straža koja je nezavisnog zastupnika Ivu Lončara izvela iz sabornice.

Incidentu tijekom izglasavanja članova Upravnog vijeća HRT-a prethodio je verbalni sukob Lončara i predsjedatelja Mate Arlovića. Pozivajući se na Poslovnik, Arlović mu je višekratno oduzimao riječ dok je on žestoko kritizirao taj izbor dovodeći u pitanje kompetentnost članova Odbora za informatizaciju i medije. No, kako je Lončar inzistirao da kaže sve što je naumio, Arlović je zatražio da napusti sabornicu, a kad zastupnik to nije učinio, predsjedatelj je pozvao je stražu da ga udalji.

Uslijedila je stanka u kojoj je na nagovor straže i Zdenke Babić-Petričević (HDZ) Lončar ipak napustio sabornicu, rekavši novinarima da je to učinio »isključivo zato da ljudi iz straže ne izgube kruh«. Dodao je da inače ne bi izašao iz sabornice, jer »to nije "prćija" Mate Arlovića već vlasništvo hrvatskog naroda«. Naglasio je da se Arlović ponaša »kao da je na sjednici svoje partije i da s takvom praksom napokon treba prestati. Dosad je Partija izbacivala iz SK, a sad izbacuje i iz Sabora«.

Ispred sabornice s Lončarom su se solidarizirali Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a, rekavši »Svi smo mi Ivo Lončar«, te Anto Kovačević (HKDU), koji mu je dobacio: »Nitko ne smije da te bije«!

Arlović je pokušao nastaviti sjednicu kako bi se izglasali članovi Upravnog vijeća HRT-a, ali je ponestalo kvoruma, za što je prije svega optužio HDZ, rekavši da su se zastupnici te stranke solidarizirali s Lončarom te da je pitanje »pridonosi li to vladavini prava i razvoju demokracije«.

Bolje nisu prošli ni Vesna Pusić i Darko Šantić iz HNS-a kojima je Arlović »zahvalio« što su nakon zaključivanja sjednice došli »pokupiti informacije«, poručivši im: »Ovo je Sabor, a ne šestorka«! Na te Arlovićeve optužbe Drago Krpina (HDZ) ispred sabornice podsjetio je da je današnja vlast dok je bila oporba godinama bojkotirala rad Sabora koji je ipak odradio svoj posao. Dodao je da su hadezeovci napustili saborske klupe zato što nisu dobili odgovor na pitanje po kojim je kriterijima proveden izbor za šest članova Upravnog vijeća HRT-a.

Nakon sjednice, Arlović je rekao novinarima da su svi zastupnici - i vladajući i oporbeni - jednako odgovorni za rad Sabora jer ih plaćaju porezni obveznici.

Ivana Matić