Večernji list: 02. 06. 2001.

NAJAVA SRBIJANSKOG MINISTRA PRAVDE

Šešelj pred sudom zbog Hrtkovaca

"Ako Vojislav Šešelj novim izjavama raspiruje nacionalnu mržnju, time će se pozabaviti nadležni tužitelji". To je izjavio srbijanski ministar pravde Vladan Batić, uz posebnu opasku da će se srbijansko sudstvo uskoro pozabaviti slučajem etničkog čišćenja u Hrtkovcima 1992., kada su iz toga srijemskog sela protjerani gotovo svi starosjedioci Hrvati.

Zanimljivo je, međutim, da u Srbiji svi ne vjeruju u realnost takvih obećanja ministra Batića. Jedan od takvih je i Milan Simić iz Jugoslavenskog komiteta pravnika za ljudska prava. On je nedavno ustvrdio da upravo ministar Batić ne predstavlja "dobar primjer borca za ovakve slučajeve". Gospodin Simić to je potkrijepio time što je ministar pravde nedavno s govornice srbijanskog parlamenta rekao da je "Šešelj Hrvat i tako me mogu napadati samo ustaše".

"Hrvatsko pitanje" potegnuto je ovih dana i u vojvođanskom parlamentu kada je odbijena inicijativa Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika. U Vojvodini, naime, što je posebni paradoks, još je u uporabi "srpsko-hrvatski jezik" dok Ustav SRJ spominje samo srpski jezik.

- Neizglasavanje promjene Statuta Vojvodine politička je odluka kojom je onemogućeno uvođenje hrvatskog jezika ne samo u službenu uporabu tijelima općinske uprave, već i kao jezika informiranja hrvatske manjine - rekao je nedavno Kalman Kuntić, pokrajinski poslanik Hrvatske narodne stranke.

Valja reći i to da je, za razliku od Vojvodine, u subotičkoj općini već osam godina u službenoj uporabi srpski, mađarski i hrvatski jezik. Dvotjednik "Žig" na hrvatskom jeziku nedavno je obnovio rad, na programu Radio Subotice svakodnevno se emitira emisija na hrvatskom jeziku, a u općinskom tjedniku "Subotičke novine" tekstovi na hrvatskom pojavljuju se u gotovo istoj mjeri kao i na srpskom jeziku.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov