Večernji list: 02. 06. 2001.

BOSNI I HERCEGOVINI NEPOTREBNI POSEBNI ODNOSI I SA SRBIJOM I HRVATSKOM - REČENO JE U WASHINGTONU NA KONFERENCIJU O DAYTONU

Bosna jedinstvena bez entiteta

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama koji je po ključu izabran iz Republike Srpske Igor Davidović izjavio je na konferenciji o Daytonskom sporazumu i stanju u cijeloj regiji koja se održava u Washingtonu da nije nužno da američke kopnene trupe ostanu u njegovoj zemlji.

Njegovo stajalište bilo je usamljeno među drugim sudionicima konferencije, kojoj osim predstavnika američke administracije i nevladnih organizacija sudjeluju i veleposlanici Albanije, Hrvatske i SR Jugoslavije. Govoreći na toj konferenciji u ime hrvatske Vlade, veleposlanik Ivan Grdešić ponovio je da Bosna i Hercegovina treba biti jedinstvena država bez entiteta s pojačanim ovlastima središnje vlade. Veleposlanik Grdešić je rekao da entitetima u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH i Republici Srpskoj nisu potrebni nikakvi posebni odnosi s Hrvatskom, odnosno SR Jugoslavijom. Većina sudionika konferencije koju je organizirao Centar za strateška istraživanja kojemu je na čelu Zbignew Brzezinski kritizirala je nedavno potpisivanje sporazuma o posebnim odnosima između SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Direktor istočnoeuropskih studija u tom utjecajnom washingtonskom centru Janusz Bugajski podržao je stajalište Hrvatske o ukidanju entiteta i jačanju veza sa središnjim vlastima u Sarajevu. Janusz Bugajski smatra da bi Dubrovnik trebao postati središte u kojemu bi se na međunarodnoj razini organiziranjem konferencija i seminara razmatrala demokratizacija cijele regije. To Dubrovnik zaslužuje s obzirom na svoju povijest, a Hrvatska bi s obzirom na demokratske procese koji su ubrzani promjenom vlasti mogla postati primjer za sve zemlje u regiji, zaključio je Janusz Bugajski.

NEW YORK Vjekoslav Krsnik