Vjesnik: 03. 06. 2001.

IDS napušta vladajuću koaliciju, a Jakovčić Vladu!

Jakovčićeva odluka da napusti Vladu definitivno je sazrela, ali ju je on ipak odlučio prepustiti stranačkom vrhu. Povlačenje iz koalicije posljedica je pritisaka ne samo na Jakovčića, već na politiku IDS-a, koje više nisu mogli izdržati. IDS će na županijskoj razini ostati otvoren za suradnju sa svim strankama iz šestorke

PAZIN, 2. lipnja - Predsjedništvo IDS-a pod predsjedanjem Ivana Jakovčića na dvosatnoj je sjednici u subotu u Pazinu odlučilo predložiti savjetu stranke napuštanje šestočlane vladajuće koalicije. Predsjedništvo je tu odluku donijelo jednoglasno, s tim da na sjednici nisu bili nazočni članovi predsjedništva Valter Drandić, Stevo Žufić i Petar Turčinović. Nakon sjednice, koja je održana daleko od javnosti, a svi mobiteli članovi predsjedništva kao da su bačeni u ponor Pazinčice, Jakovčić je odaslao kratko priopćenje u kojem kaže da je Predsjedništvo IDS-a, »razmatrajući političko stanje u Hrvatskoj, a posebno međusobne odnose unutar vladajuće koalicije, jednoglasno donijelo prijedlog odluke o istupanju iz vladajuće koalicije«. Prijedlog odluke razmotrit će se na sjednici Savjeta IDS-a, koja će se održati krajem sljedećega tjedna.

Kako saznajemo, Savjet je već sazvan za idući petak i tada se očekuje potvrda prijedloga Predsjedništva IDS-a, što znači automatsko povlačenje Ivana Jakovčića iz Vlade i s položaja ministra za europske integraciji, po odluci najvišeg stranačkog tijela. Hoće li do tada Vlada, odnosno premijer Račan, preduhitriti savjet IDS-a i isključiti Jakovčića iz Vlade, zasad se može samo nagađati.

Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti, Jakovčićeva odluka da napusti Vladu definitivno je sazrela, ali ju je on ipak odlučio prepustiti stranačkom vrhu. Do narednoga petka Jakovčić neće poduzimati ništa, ali jednoglasna odluka Predsjedništva o povlačenju iz koalicije, posljedica je pritisaka ne samo na Jakovčića, već na politiku IDS-a, koje više nisu mogli izdržati. Upravo se zato ove subote raspravljalo o razložnosti daljnjega ostajanja u takvoj Vladi. Suglasno želji da se podrže sve pozitivne namjere vladajuće šestorke, a posebice njezino europsko usmjerenje, c.

Na predsjedništvu IDS-a porast na izborima u Puli tek je usputno spomenut, uz zaključak da će sve podružnice stranke prirediti analizu izbornih rezultata o kojima će raspraviti Savjet stranke, a možda čak i Sabor, nakon čega bi se mogli očekivati i neki radikalniji potezi, posebno u vezi ishoda izbora u Puli, koju je IDS definitivno izgubio.

Saznajemo također da je podružnica IDS-a Pula svoju analizu izbornih neuspjeha već načinila, ocijenivši da je poraz više greška gradske vlasti u posljednje vrijeme, a isto tako i neučinkovite izborne predizborne kampanje, u kojoj se pred same izbore stranka više bavila polemika s Matom Arlovićem, a manje glavnim konkurentima za gradsku palaču.

Koliko će takva kritička ocjena odgovarati vrhu stranke, teško je reći, jer bi u tom slučaju i neki ključni kadrovski potezi Predsjedništva, odnosno glavnoga tajnika i predsjednika stranke, došli u pitanje. To se prvenstveno odnosi na kandidaturu aktualnog pulskog gradonačelnika Giankarla Župića za novog istarskog župana, što mnogi smatraju nelogičnim - onaj zbog kojeg je stranka najviše izgubila Pulu, nagrađuje se unaprijeđenjem za župana?!

Nasuprot potpunoj šutnji i izoliranosti svih članova Predsjedništva IDS-a u subotu, Ivan Jakovčić sazvao je za nedjelju u Pazinu konferenciju za novinare, na kojoj će pojasniti pozadinu, moglo bi se reći povijesne odluke IDS-a o istupanju iz vladajuće koalicije.

Mirko Urošević