Slobodna Dalmacija: 04. 06. 2001.

PRIOPĆENJE DEMOKRATSKE STRANKE PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA NASLUĆUJE SUDBINU "BALKANSKOG KRVNIKA":

Imamo dokaze – Slobodan Milošević je ratni zločinac

BEOGRAD (Hina) — Demokratska stanka (DS) srbijanskog premijera Zorana Đinđića, jedna od vodećih članica vladajuće jugoslavensko-srbijanske koalicije DOS, optužila je u nedjelju bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića i bivše državno vodstvo za ratne zločine. Demokratska stranka (DS), u priopćenju koje je izdala u nedjelju u Beogradu, navodi da je dokaz tim ratnim zločinima nedavno otkriće lokacije masovne grobnice u koju su pokopana tijela izvađena iz jedne hladnjače 1999. godine.

Ta je hladnjača u travnju 1999. izvađena iz Dunava kod mjesta Kladova, a u njoj su bila tijela žena, starijih muškaraca i dvoje djece. Hladnjača je izvađena potajno i potom na jednom obližnjem vojnom poligonu eksplozivom uništena, a tijela pokopana na putu između Beograda i Novog Sada. Cijela je akcija, u jeku NATO-ova bombardiranje, vođena kao "državna tajna".

Prvotno se tvrdilo da su u hladnjači bila tijela 50 osoba, ali je prošlog tjedna ministar unutarnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović kazao da je u njoj bilo 86 pogubljenih ljudi. "Žene su imale dimije, što ukazuje da su s Kosova", kazao je Mihajlović. On je tada kazao i da postoje indicije o još nekoliko takvih slučajeva, ali je odbio precizirati lokacije. "Odgovornost za to leži na Slobodanu Miloševiću, ali i drugim koji su sudjelovali u republičkoj i saveznoj vlasti, a ništa nisu učinili za sprječavanje zločina", ocjenjuje DS u svome priopćenju.

Ova stranka time aludira na ministre iz redova Radikalne stranke Srbije Vojislava Šešelja koji su u to vrijeme bili u koaliciji na svim razinama s Miloševićevom Socijalističkom strankom. Šešelj je proteklih dana više puta tvrdio kako je "afera hladnjače" potpuno izmišljena, ali se povukao nakon službenog priopćenja tvrdeći da "brojka nije točna". Prvi je o ovom slučaju prije mjesec dana pisao lokalni "Timočki list" na temelju izjave ronioca koji je sudjelovao u vađenju hladnjače. Vjeruje se da je službeno očitovanje o ovom slučaju i iznošenje pojedinosti, priprema za suđenje u zemlji Miloševiću za ratne zločine, ali možda i "priprema javnosti" za njegovo izručenje Sudu u Den Haagu.