Vjesnik: 04. 06. 2001.

Zakošek: Zbog IDS-a nema prijevremenih izbora

Izlazak IDS-a iz vladajuće koalicije loš je za Hrvatsku, jer će to vjerojatno produbiti jaz između Istre i ostatka Hrvatske i između političkih snaga koje su na vlasti u Zagrebu i onih koje su dominantne u Istri / IDS je vrlo blizu federalističkom konceptu u kojem bi regije imale maksimalnu autonomiju / Čini se da Hrvatska u sebi nosi mnogo opreka između centra i određenih periferija

ZAGREB, 3. lipnja - Nakon odluke Predsjedništva IDS-a o izlasku te stranke iz vladajuće koalicije, u javnosti su se pojavili različiti komentari o razlozima takve političke odluke, ali i spekulacije o mogućim prijevremenim izborima do kojih bi, prema nekima, moglo doći. Politički analitičar Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smatra da ne treba previše dramatizirati u vezi s novonastalom situacijom.

- Nezahvalno je prognozirati, jer se situacija u roku nekoliko dana može promijeniti, međutim, prema mome sudu, zbog eventualna izlaska IDS-a iz vladajuće koalicije na nacionalnoj razini, neće se ići na prijevremene parlamentarne izbore.

• Kako gledate na moguć izlazak IDS-a iz šestorke?

- Doista sam mislio da je potez IDS-a sa Statutom Istarske županije i sukob do kojeg je u vezi s tim došlo s većinom ostalih partnera u šestorki bio taktičke prirode zbog lokalnih izbora.

Međutim, kako se sada i nakon izbora, kako vidimo, produbljuje taj nesporazum, onda je možda ipak riječ o dubljem koncepcijskom sukobu. Mislim da on nije sasvim iznenađujući, jer očito postoje različite regionalne koncepcije Hrvatske.

• Koju koncepciju, prema Vašem mišljenju, zastupa IDS?

- Mislim da je IDS vrlo blizu federalističkom konceptu u kojem bi regije imale maksimalnu autonomiju. Čini mi se da i neke druge političke fenomene treba tako tumačiti. Mislim da jedan dio političke mobilizacije u Dalmaciji, iako se zaodijeva u ideološko ruho, polazi od tog koncepta.

• Regionalističkog?

- Da, ali ne u smislu nekoga osviještenog regionalizma, nego je riječ o određenoj vrsti opreka između centra i različitih tipova periferije. U ovom slučaju su to teritorijalne periferije. Dakle, čini mi se da Hrvatska, s obzirom na sadašnje društveno stanje ali i s obzirom na svoju povijest, u sebi nosi mnogo takvih opreka između centra i određenih periferija.

• Koliko je »slučaj Pula« utjecao na IDS-ov potez?

- Dopuštam da je i ta situacija (IDS je osvojio relativnu većinu, ali će biti oporba u Puli, jer će vlast formirati IDF sa SDP-om i nezavisnom listom Loredane Štok, op.a) pridonijela odluci te stranke o istupanju iz vlasti s nacionalne razine, jer je proizvela određene frustracije. Međutim, mislim da su ipak primarni razlozi u različitoj koncepciji regionalna ustroja Hrvatske.

• Kakve su moguće posljedice po samu zemlju?

- Izlazak IDS-a iz vladajuće koalicije loš je za Hrvatsku, jer će to vjerojatno produbiti jaz između Istre i ostatka Hrvatske, odnosno između političkih snaga koje su na vlasti u Zagrebu i onih koje su dominantne u Istri.

• A kako će IDS-ov potez utjecati na samu koaliciju?

- Odlazak IDS-a ne bi trebao previše utjecati na opstanak ostatka koalicije. Ivica Račan je s tim u vezi i istaknuo da će se boriti za tu opciju. Očito su za opstanak te koalicije ključni odnosi između HSLS-a i SDP-a. Sada je i HNS, recimo, u nešto drukčijoj situaciji, a IDS i LS nešto su marginalniji te odlazak IDS-a, kako sam već rekao, neće znatnije utjecati na opstanak koalicije.

Marko Barišić