Večernji list: 04. 06. 2001.

SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA CRNE GORE ODBILA SURADNJU S HAAGOM

Pad Vlade, a vjerojatno i SRJ

Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore jučer je odbio Prijedlog zakona o suradnji s Haaškim sudom. Time su praktički prekinute sve veze s aktualnom vlasti u Srbiji, a to vjerojatno znači i razlaz koalicijskih partnera na federalnoj razini. Zbog takvog stava SNP-a, vjerojatno će pasti i Vlada SRJ i biti raspisani novi savezni izbori, a po mnogim ocjenama u Beogradu, to zapravo znači i kraj krhke savezne države SRJ.

U Beogradu su dužnosnici demokratske oporbe Srbije takav stav koalicijskih partnera iz Crne Gore primili sa zaprepaštenjem, ali se ipak očekuje da će možda, "minutu do dvanaest" SNP pristati na neki kompromis, koji bi omogućio i ono što je najspornije - izručenje svih osumnjičenih Haaškom sudu za ratne zločine.

Uz tu vrlo lošu vijest po aktualnu vlast u Srbiji i SRJ, jučer je poput bombe odjeknula i informacija da su leševi iz hladnjače izvađeni iz Dunava kraj Kladova, pronađeni na teritoriju Beograda! Ekshumacija 83 tijela, kao i tri glave bez trupla je u tijeku, a "radi se o leševima žena, djece i staraca, a pronađeno je i nekoliko leševa u uniformama Oslobodilačke vojske Kosova". Izvor vrlo blizak policiji tvrdi da su na gotovo svim tijelima vidljivi tragovi nasilja i žestokog mučenja, a policija je u istrazi došla do novih podataka, koji govore da je uz bivšu državnog i policijsko vodstva u akciji uklanjanja tragova ovog zločina sudjelovao i sam vrh vojske Jugoslavije.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov