Večernji list: 04. 06. 2001.

Đinđić: Milošević neizbježno u Haag

MADRID, BEOGRAD - SR Jugoslavija ne može izbjeći izručenje svojega bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića Haaškom sudu (ICTY-ju) ako želi izaći iz izolacije - rekao je u nedjelju srbijanski premijer Zoran Đinđić za španjolski dnevni list El Mundo.

- Ne možemo si dopustiti luksuz da izgubimo gospodarsku pomoć zbog nesuradnje s Haaškim sudom. Ne možemo izbjeći izručenje Miloševića ako ne želimo ostati izolirani - rekao je Đinđić.

Dodao je ipak da Milošević ne smije biti poslan "kao paket u Den Haag", a da mu se prije toga ne sudi u SR Jugoslaviji. Demokratska stanka (DS) srbijanskog premijera Zorana Đinđića optužila je jučer Slobodana Miloševića i bivše državno vodstvo za ratne zločine.

DS u svom jučerašnjem priopćenju navodi da je dokaz tim ratnim zločinima nedavno otkriće mjesta masovne grobnice u koju su pokopana tijela izvađena iz jedne hladnjače 1999.

Vjeruje se da je službeno očitovanje o tome i iznošenje pojedinosti zapravo priprema za suđenje u zemlji Miloševiću za ratne zločine, ali možda i priprema javnosti za njegovo izručenje Haaškom sudu.(ri)