Novi list: 05. 06. 2001.

SARAJEVSKI TISAK OBJAVIO JOŠ JEDNU SPEKULACIJU O BORAVIŠTU PRVOGA HRVATA OPTUŽENOG U HAAGU

Ivica Rajić živi u Beču?

SARAJEVO - Ivica Rajić, ratni zapovjednik HVO-a u Kiseljaku i prvi Hrvat kojega je Haaški sud optužio za ratne zločine, posljednih mjeseci živi u Beču. Ondje često posjećuje kavanu “Verona”, koju u Marzstrasse vodi jedan Hrvat, objavio je jučer sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na neimenovane, “upućene” izvore.

Novine dodaju da Rajić, koji je svojedobno u Splitu boravio i pod lažnim imenom Viktor Andrić, u glavnome austrijskom gradu živi pod lažnim identitetom i s krivotvorenim ispravama. Preciziraju također da je Marzstrasse, u kojoj je kavana Verona, “u prilično prometnoj ulici u središtu Beča”. “Slučajno ili ne, u blizini te kavane nalazi se i jedna srpska, omiljeno sastajalište paljanskih simpatizera i logističara”, piše Avaz.

Ukazujući na taj podatak, sarajevske novine aludiraju na Rajićev ratni put, obilježen zločinima te logističkom, pa i vojnom, suradnjom kiseljačkoga HVO-a sa srpskim opsjedateljima Sarajeva. Neki su zaključili kako je Rajić zapravo ubačeni srpski čovjek. Drugi pak tvrde kako je samo vrlo odlučno provodio Milošević-Tuđmanov plan o podjeli Bosne i preseljenju Ijudi na etnički čista područja. Bilo kako bilo, Haaški sud toga je “heroja HVO-a” optužio za pokolj u Stupnome dolu 23. listopada 1993., u kojemu su bošnjački civili pobijeni, a selo srušeno i spaljeno. Postrojbom koja je napala selo zapovijedao je Rajić osobno.

Dvije godine kasnije, nakon što je Haaški sud 23. kolovoza 1995. protiv njega podignuo optužnicu, prvome Hrvatu optuženom u Haagu izgubio se svaki trag. O njegovoj sudbini od tada mnogo se spekulira. Spominjalo se da je pobjegao u Makedoniju, odakle mu je supruga. Najčešće se, međutim, tvrdilo kako ga u Republici Srpskoj i Jugoslaviji kriju njegovi prijatelji iz vojske Radovana Karadžića.

B. PAVELIĆ