Vjesnik: 05. 06. 2001.

Beograd i dalje bez dogovora o suradnji s Haagom

Srbijanski mediji ocjenjuju da je na pomolu ozbiljna kriza savezne vlade i da može doći do razlaza DOS-a i crnogorske Socijalističke narodne partije

BEOGRAD, 4. lipnja - Treći sastanak vladajuće jugoslavenske koalicije DOS s crnogorskom Socijalističkom narodnom partijom (SNP) održan u vezi zakona o suradnji SRJ s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) završen je bez rezultata, a mediji u Beogradu i Podgorici u ponedjeljak ocjenjuju da je na pomolu ozbiljna kriza savezne vlade.

Zakon bi omogućio da se ICTY- izruče jugoslavenski građani optuženi pred Haaškim sudom, a odugovlačenje dovodi u pitanje uspješnost predstojeće donatorske konferencije zakazane za kraj lipnja. Za razliku od prijedloga DOS, suština crnogorskoga je da se donese zakon o suradnji, ali ne i da se dopusti mogućnost izručenja jugoslavenskih građana.

Citirajući jednog neimenovanog sudionika sastanka beogradski dnevnik Politika navodi da su savezna vlada i sama država »ušle u duboku krizu iz koje će vrlo teško izići«. I drugi listovi slično intoniraju svoja izvješća s ovog sastanka ocjenjujući da je »Haag još daleko«.

I podgorički dnevnici u ponedjeljak pišu da je na pomolu kriza vlasti u SRJ, te da se »DOS i SNP nalaze pred razlazom«.

Neki mediji citiraju predsjednika SRJ Vojislava Koštunicu da »prijedlog SNP zavrijeđuje pažnju« i u toj izjavi vide mogućnost raskola unutar DOS. »Razlog za zadovoljstvo imaju samo (crnogorski predsjednik) Đukanović i (glavna tužiteljica ICTY) Carla del Ponte«, kazao je u nedjelju nakon sastanka jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović. (Hina)