Novi list: 05. 06. 2001.

U RIJEKU STIGLA DODATNA DOKUMENTACIJA ZA SUĐENJE KLADUŠKOM “BABI”

Suđenje Abdiću u Rijeci ili Karlovcu?

Iz BiH stiglo još 7 dosjea s oko 2.000 stranica koje su, da bi podigli optužnicu, čekali riječki tužitelji. S obzirom na to da dosad nije saslušan Abdić ima pravo prigovora na optužnicu

RIJEKA - Fikret Abdić bi uskoro pred hrvatskim sudom trebao, odgovarati za optužbe da je u Bihaću počinio ratni zločin, za koje ga terete tužitelji iz BiH. Iz BiH je u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci stiglo još 7 dosjea s oko 2.000 stranica dokaznog materijala koje su tražili hrvatski tužitelji i zbog kojih je koncem travnja zastao postupak pozivanja Abdića pred sud.

Abdića se tereti za stradanja i smrt ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Žrtve su nabrojene poimenice, a na popisu je stotinjak žrtava.

- Sad je sve stiglo, kompletirano je i dostavit ćemo optužnicu i materijale riječkom sudu već danas ili sutra potvrdio nam je županijski državni odvjetnik iz Rijeke Drago Marincel i dodao da još treba samo uskladiti neke pravne kvalifikacije s našim zakonskim propisima. Koncem travnja optužnica i prvi dio dokumenata su došli u Hrvatsku, a potom su proslijedeni u Rijeku jer je po mjestu boravka Abdića utvrđeno da je nadležno riječko tužiteljstvo i sud. Međutim, riječko pravosuđe je pretrpano velikim procesima, za nekoliko dana počinje veliko suđenje Norcu i Gospićkoj grupi, u tijeku je suđenje za aferu Gucić i aferu Andabak, te stari slučaj sa 500 kilograma kokaina i niz drugih velikih procesa, a neki su u pripremi.

Radi se, redom, o vrlo opsežnim suđenjima od kojih neki već traju više od godinu dana, a drugima je to vrlo izvjesno. S obzirom na broj sudaca i raspravne dvorane te ostale mogućnosti pitanje je može li Rijeka prihvatiti još jedno tako veliko suđenje kao što je slučaj Abdić. Rijeka je mjesno nadležna, ali nije isključeno da riječki sud zbog pretrpanosti, i ostalih razloga zatraži delegaciju nekog drugog suda. U neslužbenim krugovima spominje se Karlovac, jer je na tom području, ili u blizini, velik broj svjedoka u ovom postupku.

Naši tužitelji neće podizati novu, već će preuzeti optužnicu iz BiH i po njoj će se, uz usklađivanje pravnih kvalifikacija suditi. Danas ili sutra kad optužnica stigne na sud, počet će postupak u kojem Abdić preko svojih odvjetnika ima pravo prigovora na optužnicu, a o tome će odlučivati izvanraspravno vijeće suda. Ako prigovor bude odbijen suđenje će biti zakazano i može početi rasprava koja mora odgovoriti na pitanje je li Fikret Abdić kriv za ratne zločine.

I. MIKULIČIĆ