Novi list: 05. 06. 2001.

LA REPUBBLICA: GLOBALIZACIJA KAO UVOD U NESTANAK DEMOKRACIJE

Pobuna protiv logotipova

Osobe koje prosvjeduju protiv nametanja logotipa iste su one koje prosvjeduju protiv skupine G8, tvrdi Naomi Klein

Kažu da je njena nova knjiga 'No Logo - Globalno gospodarstvo i novi spor' Biblija pokreta protiv globalizacije, 'naroda iz Seattlea'. Naomi Klein (stara 31 godinu, kanadska novinarka) nalazi se u Italiji u povodu tiskanja talijanskog prijevoda knjige. Više nego o Nikeu, Shellu ili McDonaldsu ima veliku želju posebice razgovarati o Berlusconiju.

Želite li kazati da je 'Forza Italia' prodorna marka?

- Kažem da je to jedan vrlo poslovan logotip. Na neki način na pravcu kojega je izabrao i Tony Blair, pravcu 'rebrandinga' zemlje, prodaje imagea temeljene na političkom marketingu. To je logika zaštitnih znakova. Ono što najviše pogađa u ovoj izbornoj pobjedi jest to da se, kada se govori o toj vrsti generalizacija, ne uviđa prijetnja koju sadržavaju. I vjerujem da svijet sada gleda Italiju jer sada svima postaje razvidan doseg, stvarna moć te vrste koncentracije medijskog nadzora, ako si netko od ljudi koji vode te tvrtke u glavu stavi zamisao da dođe na vlast. Primjerice kao Murdoch i Bloomberg, za koje ne bih stavila ruku u vatru da nemaju političke težnje. I Donald Trump je najavio da se želi natjecati za Bijelu kuću. Medijski moguli spremni su ući na političku pozornicu.

Zašto u svijetu dolazi do pobuna protiv logotipova?

- Poglavito stoga što se to tiče privatizacije javnog života, a pitanje zaštitnih znakova ima s time veze. Istina je da su osobe koje prosvjeduju protiv nametanja logotipa iste one koje prosvjeduju protiv skupine G8 ili u drugim isključivo političkim okolnostima. Odlučila sam napisati knjigu kada sam vidjela da postoji novo polje pobune mladih koje je zaobilazilo vlade. Političke institucije kao da su govorile: mi više nemamo stvarnu vlast, nju imaju velike multinacionalne tvrtke. I mladi su odlučili okomiti se na korporacije, na velike marke.

No, na kraju, je li to pobuna protiv nedostatka demokracije?

- Da, ja vidim globalizaciju kao krizu predstavničke demokracije. Jedna moja prijateljica kaže: ono što danas imamo je preslika preslikine preslike demokracije, razgovarao je Fabrizio Ravelli.