Vjesnik: 05. 06. 2001.

U utorak štrajk u HT-u: Od 12 do 13 sati telefoni neće ostati gluhi

ZAGREB, 4. lipnja - Svih šest sindikata Hrvatskog telekoma prosvjedovat će u utorak će između 12 i 13. Građani će se u tom razdoblju nesmetano moći služiti svim telekomunikacijskim uslugama, rekao je u ponedjeljak za Vjesnik Josip Pupić, predsjednik Hrvatskoga sindikata telekomunikacija (HST). Iako su sindikati prvo najavili da će biti isključen cijeli telekomunikacijski sustav, od toga su odustali zbog sigurnosnih razloga. Na kraju su odustali i od isključenja tarifiranja (odnosno, od nebilježenja impulsa pa bi telefoniranje bilo besplatno).

Uprava HT-a tužila je šest sindikata za nezakonito organiziranje štrajka, no Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je odbio tužbu.

U Republičkom sindikatu radnika HPT-a upozoravaju da su sindikati napravili grešku u koracima, jer ni jedan nije prijavio štrajk MUP-u. Ipak, Republički sindikat pozvao je sindikalne povjerenike po telekomunikacijskim centrima da održe prosvjed u krugu upravnih zgrada jer nemaju zakonsko pravo izvesti radnike na ulicu.

Sindikati štrajkaju jer Uprava HT-a nije prihvatila prijedlog Mirovnog vijeća da se za 1404 radnika iz neosnovnih djelatnosti, koje se restrukturiranjem izdvajaju iz HT-a, jamči četiri godine ista plaća kao u Telekomu, te još četiri godine zaštite od otkaza. Pupić ističe da je sindikat smanjio svoje zahtjeve kako bi pokazao da nije protiv restrukturiranja iako se ne slaže da se ono provede na brzinu.

Uprava HT-a ostala je kod svoga prijedlog da radnici koji izlaze iz HT-a najduže pet godina imaju pravo na zaštitu (tri godine zajamčene plaće i još dvije godine zaštite od otkaza). Istina, dio Uprave bio je spreman popustiti, a isključivo zbog socijalne neosjetljivosti potpredsjednika Vlade Slavka Linića, koji je ujedno predsjednik Nadzornog odbora HT-a, to se zasad nije dogodilo, tvrdi Pupić. Nakon prosvjeda, u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza uskoro bi se trebao održati novi krug pregovora. Sindikat, uz zaštitu 1404 radnika, traži i da Uprava isplati zaposlenicima dug od 73 milijuna kuna.

Marinko Petković