Jutarnji list: 05. 06. 2001.

RASPAD ŠESTORKE Neki dužnosnici SDP-a predviđaju kako bi šestorku nakon IDS-a uskoro mogao napustiti i HSLS

HSLS odlazi iz kroalicije u listopadu?

Piše: Nino Đula

ZAGREB - Mi u SDP-u očekujemo da će vrlo brzo nakon IDS-a vladajuću koaliciju napustiti i Budišina stranka - prenio nam je jučer jedan član Predsjedništva SDP-a bojazan rukovodstva svoje stranke u kojoj se, tvrdi on, ozbiljno govori o prijevremenim izborima.

U SDP-u su, naime, uvjereni da je njihov koalicijski partner Dražen Budiša već okupio dio HSIS-ovaca oko ideje o napuštanju petorke i da izlazak planiraju za listopad kada će se odižati sabor HSLS-a. Premda bi odlazak HSLS-a u-opoziciju isprovocirao nove izbore, koji s obzirom na porast desnice čak mogu biti neizvjesni za SDP u Račanovoj stranci kao da priželjkuju upravo tu Budišinu odluku.

HSLS ‘pometen’ na izborima

Uvjereni su, naime, da bi na novim izborima ipak prošli nešto bolje od HDZ-a, a to bi im omogućilo da sa HSS-om stvore stabilnu vladinu koaliciju. Izborima, bi se riješili dosadašnje velike koalicije na koju bi tijekom predizborne kampanje nastojali svaliti svu odgovornost za sporost reformi. Nadaju se da bi prijevremenim izborima parlamentarna stranačka scena bila konačno profilirana; za HSLS predviđaju da bi bio “pometen na izborima", a za HNS da bi prošao "nešto bolje od liberala".

U SDP-u su, prenosi nam sugovornik, uvjereni da će HSLS do kraja ove godine napustiti koaliciju, iako znaju da u samom HSLS-u postoji velik otpor toj Budišinoj inicijativi. Glavnom protivnicom zamisli o napuštanju koalicije smatraju Đurđu Adlešić o kojoj se već dulje govori kao o Budišinoj nasljednici. SDP-ove su informacije da Đurđa Adlešić iza sebe ima barem polovinu stranačkoga saborskog kluba, dakle zastupnike koji se također protive povratku stranke u oporbu i gubitku pozicija u vlasti.

- Točno je da se da, Adlešić izrazito protivi odlasku HSLS-a iz koalicije, no ta inicijativa još nije niti formalizirana - komentirao je naše informacije iz SDP-a jedan od članova Malog vijeća HSLS-a. Rekao nam je da je skupina HSLS-ovaca na čelu s Đurdom Adlešić već upozorila predsjednika HSLS-a Dražena Budišu da bi napuštanjem koalicije mogao razbiti stranku.

To je upravo ono što misle i u SDP-u. Vjeruju, naime, da bi jesenski sabor HSLS-a mogao biti raskolnički, slično kao i onaj na, kojemu su iz HSLS-a otišli Gotovčevi liberali. U SDP-u procjenjuju da bi i dio zastupnika u Saboru na koncu otkazao povjerenje Budiši, tako da bi teoretski bilo moguće i to da SDP s dijelom HSLS-a i dalje zadrži neznatnu većinu u parlamentu. No, i u slučaju tog scenarija, dakle ako se dio HSLS-a izdvoji i odluči dalje surađivati sa SDP-om, socijaldemokratima se čini neophodnim raspisati nove izbore.

Kombinirani izborni sustav

Ti izbori, bude li se sve razvijalo onako kako sada prognoziraju u SDP-u, održali bi se pred sam kraj iduće godine, a to znači otprilike na polovici mandata vladajuće koalicije. Razmišljaju da do tada promijene i izborni sustav i to vjerojatno u kombinirani, dakle onaj za koji su sada uvjereni da bi im i na lokalnim izborima donio barem deset posto bolji ukupni rezultat.

Jučer poslijepodne o mogućem izlasku HSLS-a iz koalicije razgovarali smo i s Doricom Nikolić, glavnom tajnicom te stranke. Nije htjela govoriti o samoj političkoj ideji prelaska u oporbu, jedino je napomenula da o tome nema govora bez rasprave Velikog vijeća koje se, kaže, vjerojatno neće sastati prije ljetnog raspusta.