Večernji list: 05. 06. 2001.

BUSH NE NAMJERAVA SMANJITI AMERIČKE VOJNE SNAGE U EUROPI

Misija na Balkanu usuglašena s EU-om

Sjedinjene Države ne namjeravaju smanjiti broj svojih vojnih snaga u Europi, izjavio je američki ministar obrane Donald Rumsfeld uoči dolaska u Ankaru, gdje počinje svoju sedmodnevnu europsku turneju. On je, međutim, potvrdio da nova američka administracija pod predsjednikom Georgeom Bushom mlađim, procjenjujući svoje prioritete u kojima sve veću ulogu igra Azija i Pacifik, preispituje svoje obveze u Europi. One, međutim, ne uključuju smanjenje američkih vojnih snaga na Starom kontinentu, pojasnio je američki ministar obrane u zrakoplovu novinarima koji ga prate na europskoj turneji.

U posljednje vrijeme u američkim medijima pojavile su se špekulacije da u sklopu preispitivanja svoje obrambene strategije Sjedinjene Države pod novom Bushovom administracijom namjeravaju dodatno smanjiti svoj vojni kontingent u Europi koji je tamo još od kraja Drugog svjetskog rata. Početkom 90-ih nakon raspada Sovjetskog saveza i ukidanja Varšavskoga pakta Amerikanci su manjili broj svojih vojnika u Europi sa 300.000 na 100.000. Oni su najvećim dijelom koncentrirani u Njemačkoj, ali ih ima i u drugim zemljama članicama NATO-a. Govoreći novinarima na putu za Ankaru, Donald Rumsfeld izjavio je da bi bilo pogrešno ubaciti pitanje smanjenja trupa u Europi u raspravu, jer bi se time prouzročili nepotrebne i krive nedoumice. On je, međutim, dodao da se razmatra kako bi u novoj američkoj strategiji te postrojbe mogle biti drukčije razmještene, ali ne samo u Europi nego svugdje u svijetu gdje postoje američke vojne baze.

U spomenutom razgovoru s američkim novinarima američki ministar obrane nije se osvrnuo na sudjelovanje američkih vojnika u mirovnim operacijama na Balkanu, iako se dosad u nekoliko navrata zauzeo za njihovo povlačenje smatrajući da je njihova vojna funkcija zaključena i da je nepotrebno da se američki vojnici angažiraju u civilnim poslovima. S druge strane američki državni tajnik Colin Powell ističe da se Sjedinjene Države neće odlučiti na neku brzopletu akciju i da će sve što se odnosi na mirovne misije na Balkanu biti usuglašeno s njihovim europskim saveznicima koji se protive povlačenju Amerikanaca.

NEW YORK Vjekoslav Krsnik